Moj pogled na ciljeve održivog razvoja

Nagradni natječaj za učenike srednjih škola

Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, ODRAZ poziva učenike srednjih škola na sudjelovanje u nagradnom natječaju „Moj pogled na ciljeve održivog razvoja“. Budite kreativni i maštoviti te crtežom, akvarelom ili u nekoj drugoj tehnici prikažete svoje viđenje jednog od 17 ciljeva i osvojite vrijedan poklon paket.

Ovim se natječajem učenike želi potaknuti na razmišljanje o važnosti očuvanja našeg planeta i odgovornog ponašanja prema ljudima, prirodi i okolišu te da kreativnim izražavanjem prenesu svoje viđenje Globalnih ciljeva održivog razvoja. Zadatak je napraviti likovni rad (crtež, akvarel,  plakat i sl.) koji se odnosi na jedan od 17 ciljeva održivog razvoja, a natječaj je otvoren od 21. rujna do 30. listopada 2020.

Radove mogu prijaviti učenici srednjih škola s područja Republike Hrvatske. Na natječaj je moguće prijaviti samo individualne učeničke radove, a svaki učenik koji se prijavljuje mora imati mentora - nastavnika ili stručnog suradnika.

Pravila i uvjeti:

 • Format rada je A4, pri čemu učenik može koristiti tehniku po svom izboru (drvene bojice, flomastere, vodene bojice, tempere, kolaž, digitalni alati i sl.)
 • Jedan učenik može poslati najviše dva skenirana rada u .jpeg formatu visoke kvalitete
 • Rad se mora referirati na jedan cilj održivog razvoja i sadržavati jednu do dvije rečenice opisa cilja riječima učenika
 • Učenički rad i popunjenu prijavnicu potrebno je dostaviti najkasnije do 30. listopada 2020. na e-mail adresu: nagradninatjecaj@odraz.hr uz oznaku "Naziv učeničkog rada_Cilj br.__” (prijavnica je dostupna na sljedećoj poveznici)
 • Pristigli radovi bit će objavljeni na web,  Facebook i Instagram stranici ODRAZ-a kao virtualna izložba
 • Pristigle radove organizator natječaja može koristiti u vlastite promotivne svrhe, uz navođenje imena autora i škole
 • Žiri će odabrati najbolje učeničke radove koji se odnose na jedan od 17 ciljeva.

Ocjenjivat će se originalnost, kreativnost, tehnička izvedba te poštovanje zadane teme natječaja.

Što su ciljevi održivog razvoja?

Države članice Ujedinjenih naroda u rujnu 2015. usvojile su program „Promijeniti svijet: program održivog razvoja do 2030.“ (Agenda 2030.) sa željom okončavanja siromaštva, zaštite planeta, osiguranja zaštite ljudskih prava i kvalitetnijeg života za sve. Obavezale su se do 2030. postići 17 ciljeva održivog razvoja koji daju odgovor na prepoznate globalne izazove u različitim područjima. Za postizanje tih ciljeva potrebno je sudjelovanje svih država svijeta, lokalnih i nacionalnih vlasi, poslovnog svijeta i akademske zajednice, kao i svih pojedinaca.

Definirani su sljedeći ciljevi:

 1. Svijet bez siromaštva
 2. Svijet bez gladi
 3. Zdravlje i blagostanje
 4. Kvalitetno obrazovanje
 5. Rodna ravnopravnost
 6. Čista voda i sanitarni uvjeti
 7. Pristupačna i čista energija
 8. Dostojanstven rad i gospodarski rast
 9. Industrija, inovacije i infrastruktura
 10. Smanjenje nejednakosti
 11. Održivi gradovi i zajednice
 12. Odgovorna potrošnja i proizvodnja
 13. Odgovor na klimatske promjene
 14. Očuvanje vodenog svijeta
 15. Očuvanje života na kopnu
 16. Mir, pravda i snažne institucije
 17. Partnerstvom do ciljeva

Pogledajte, pročitajte, istražite!

Natječaj „Moj pogled na ciljeve održivog razvoja“ organiziran je kao aktivnost projekta Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj koji se financira iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

VEZANE VIJESTI

Počeo je Europski tjedan održivog razvoja 2020.!

Počeo je šesti Europski tjedan održivog razvoja (ETOR), koji se ove godine iznimno održava od 20. do 26. rujna, a proširen je i na događaje koji se odvijaju od 18. rujna do 8. listopada.

Europski tjedan održivog razvoja 2019.

Sudjelujte u Europskom tjednu održivog razvoja (ETOR), koji se uspješno provodi već petu godinu za redom od 30. svibnja do 5. lipnja. Prošlogodišnji ETOR imao je 6.035 registriranih događaja koji su se odvijali u 34 europske zemlje! ODRAZ-Održivi razvoj zajednice koordinator je ove inicijative u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER