Supetar je prvi hrvatski otočni grad s implementiranim Smart City uslugama

e-Uslugama građani Supetra iz vlastitoga doma brzo i jednostavno do rješenja iz gradske uprave

Pokretanjem koncepta e-Usluge Grada Supetra koje građanima omogućavaju nikad jednostavnije primanje i slanje obrazaca i zahtjeva prema Gradskoj upravi, Supetar je postao prvi grad na hrvatskim otocima koji je implementirao navedene usluge, a koje su temeljni dio koncepta Smart City Supetar.

Grad Supetar koncepte i tehnologije koji su vezani uz pametne gradove primjenjuje i prilagođava otočnoj sredini koja ima vlastite posebnosti i potrebe te se u mnogočemu razlikuju od potreba stanovništva većih gradova kao što su primjerice Zagreb i Rijeka. Kao poseban izazov pokazala se potreba da se uspostavi savršena ravnoteža između tehnoloških mogućnosti koje nam omogućava svakodnevni napredak tehnologije te specifične potrebe lokalnog stanovništva. Također, Grad Supetar kao mala zajednica ima ograničene financijske i tehnološke mogućnosti, ali bez obzira na sve otočke izazove, proces digitalizacije napreduje velikim i sigurnim koracima.

Odluka o izradi i provedbi strategije Pametnog grada dogodila se nakon promišljanja o tome kako što transparentnije i jednostavnije provoditi procese u gradskoj upravi, a kako bi oni bili na obostranu korist i djelatnicima supetarske gradske uprave i građana/ki Supetra. U Gradu Supetru ističu kako u ovoj situaciji nisu htjeli kupovati gotova rješenja jer ona nisu u skladu s potrebama Grada, već su se odlučili na maksimalnu prilagodbu lokalnoj zajednici, što je automatski značilo znatno više vremena i truda. U praksi je to izgledalo tako da su se prvenstveno morali pregledati svi procesi koji se provode unutar Gradske uprave, odnos uprave prema građanima te na temelju toga stvoriti suvremeni grad kojem su na prvom mjestu ušteda vremena građana te maksimalno olakšanje najrazličitijih administrativnih procesa za koje je do sada bilo potrebno znatno više vremena.

Zakon o otocima koji uređuje i definira način upravljanja i razvitak hrvatskih otoka veliki je naglasak stavio na pametne gradove i otoke, što je bio veliki pokretač i svojevrsni motiv da Grad Supetar preuzme inicijativu te postane prvi otočni grad u Republici Hrvatskoj koji ima strategiju Operativni plan razvoja pametnog Grada – Smart City Supetar 2019. – 2023. te već dostupne i pokrenute usluge u sklopu koncepta Smart City Supetar. Operativni je plan usvojen na Gradskom vijeću Grada Supetra 2019. godine.

S obzirom na cjelokupnu strategiju Operativnog plana postavljena su dva temeljna cilja koja Grad Supetar želi ostvariti: digitalizacija uprave koja je upravo u tijeku te uvođenje aplikacije za trajektni promet kako bi se smanjila gužva tijekom ljeta i kako bi svi putnici i gosti imali pravovremene i uvijek dostupne informacije uza sebe.

Kako poslati zahtjev putem usluge e-Supetar pogledajte na sljedećoj poveznici.

VEZANE VIJESTI

Grad Trogir se pridružuje projektu Plastic Smart Cities

Trogirski gradonačelnik Ante Bilići i izvršna direktorica Udruge Sunce Split Gabrijea Medunić-Orlić ovog će petka, 30. listopada, u Gradskoj vijećnici u Trogiru potpisati sporazum o suradnji na projektu Plastic Smart Cities.

Večeras prvi brački ZERO WASTE koncert

Prvi brački ZERO WASTE koncert i 1. okupljanje mladih bračkih bendova održat će se večeras u 20.30 sati na Vlačici u Supetru u organizaciji kluba Mladi ZaNaS

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER