Beskontaktni uređaj CO2 pretvara u čisto gorivo

Ova vrsta uređaja mogla bi se koristiti kao dio postrojenja za proizvodnju čiste energije - slično solarnim farmama

Dr Qian Wang i njezini kolege sa Sveučilišta u Cambridgeu razvili su „foto listove“ koji ugljikov dioksid mogu pretvoriti u gorivo koristeći vodu i sunčevu svjetlost

Uređaj koji učinkovito oponaša prirodni proces fotosinteze predstavljao bi ogroman uspjeh za svakog istraživača, a tim sa Sveučilišta u Cambridgeu pri samom je vrhu razvoja ove tehnologije već gotovo cijelo desetljeće. Njihov najnoviji veliki napredak predstavlja list s fotokatalizatorom koji ugljikov dioksid može pretvoriti u čisto gorivo korištenjem sunčeve svjetlost i vode. Naravno, istraživači se nadaju kako će njihov uređaj jednog dana pronaći svoju širu primjenu i to u velikim energetskim postrojenima.

Istraživanje je provela grupa znanstvenika sa sveučilišnog Odjela za kemiju, koja je tijekom proteklog desetljeća provela cijeli niz uspješnih energetskih istraživanja. Između ostalog, još 2013. godine dokazali su kako se vodik može proizvesti korištenjem kobalta kao jeftinog katalizatora.

Nedavno je na Sveučilištu u Cambridgeu razvijena i vrsta umjetnog lista koji poput prirodnog koristi sunčevu svjetlost i vodu za proizvodnju goriva - u ovom slučaju sintetskog plina (engl. syngas) korištenjem ugljikovog monoksida i vodika. Dok je ovaj uređaj hvatao sunčevu svjetlost kroz apsorbere svjetla perovskita, komponente u nekim solarnim ćelijama, istraživački tim je sada promijenio pristup te napravio nekoliko izmjena. Umjesto apsorbera svjetla perovskita, novi uređaj koristi fotokatalizatore ugrađene u list izrađen korištenjem jeftinih poluvodičkih materijala.

  • Dr Qian Wang i njezini kolege sa Sveučilišta u Cambridgeu razvili su beskontakti uređaj koji ugljikov dioksid pretvara u gorivo koristeći vodu i sunčevu svjetlost / © University of Cambridge

List veličine 20 cm2 razvijen je za potrebe ispitivanja pretvaranja sunčeve svjetlosti, ugljikovog dioksida i vode u kisik i mravlju kiselinu (umjesto sintetskog plina), jaku i reducirajuću organsku kiselinu koja otapa mnoge metale, lako se pohranjuje za izravnu upotrebu, kao i za razvoj vodika.

Kako ističu sami istraživači, ova metoda predstavlja potpuno nov način pretvaranja ugljikovog dioksida u čista goriva koji bi mogao naći svoju širu primjenu. Također, proizvodnja nekoliko metara dugog „lista“ ne bi trebala predstavljati problem pa istraživači zamišljaju kako bi se ova vrsta uređaja, odnosno njihovi nizovi, mogli koristiti kao dio postrojenja za proizvodnju čiste energije - slično solarnim farmama.

„Iznenadili smo se koliko je dobro djelovao u pogledu svoje selektivnosti - gotovo da nije imao nusproizvoda“, kazala je glavna autorica studije dr. Qian Wang. „Ponekad stvari ne funkcioniraju onako kako ste očekivali, ali u ovom smo slučaju odmah ostvarili uspjeh.“

Istraživači nastavljaju rad na poboljšanju učinkovitosti svog uređaja, iskušavajući različite fotokatalizatore, što bi također moglo omogućiti proizvodnju različitih vrsta solarnih goriva.

„Nadamo se da će ova tehnologija utrti put ka održivoj i praktičnoj proizvodnji solarnih goriva“, zaključio je profesor Erwin Reisner s Odjela za kemiju Sveučilišta u Cambridgeu.

Istraživanje je 24. kolovoza objavljeno u časopisu Nature Energy.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Je li umjetni list spreman za stvarni svijet?

Biljke su zadivljujuće male tvornice koje pretvaraju Sunčevu svjetlost, vodu i ugljikov dioksid u energiju. Tijekom posljednjih godina ljudi su pokušali imitirati taj proces proizvodnjom umjetnih listova, ali nikad nisu bili blizu tome. Istraživači sa Sveučilišta Illinois u Chicagu osmislili su novu verziju koja bi mogla raditi u stvarnom svijetu, uklanjajući ugljikov dioksid iz zraka i proizvodeći kisik i sintezno gorivo.

Novo gorivo iz CO2 može usporiti klimatske promjene

Emisije ugljikovog dioksida – prema kvantiteti najmoćnijeg stakleničkog plina koji čini preko 80 posto emisija, značajno doprinose klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju, a njihov glavni izvor je promet. Kanadski istraživači došli su na ideju ponovnog iskorištavanja odbačenog ugljikovog dioksida, umjesto njegovog skladištenja, tj. ukopavanja.

Jeftinim „hvatanjem“ ugljika do ostvarenja klimatskih ciljeva

Novo provedeno istraživanje dalo je nadu za pronalazak jeftinog načina „hvatanja“ ugljikova dioksida – jednog od najopasnijih stakleničkih plinova za naš planet. Uhvaćeni ugljik ne bi se pohranjivao, već koristio za sintezu goriva koja ne bi otpuštala CO2 u atmosferu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER