Jeftinim „hvatanjem“ ugljika do ostvarenja klimatskih ciljeva

Proizvodnja ugljično-neutralnih goriva iz atmosferskog CO2

Novo provedeno istraživanje dalo je nadu za pronalazak jeftinog načina „hvatanja“ ugljikova dioksida – jednog od najopasnijih stakleničkih plinova za naš planet. Uhvaćeni ugljik ne bi se pohranjivao, već koristio za sintezu goriva koja ne bi otpuštala CO2 u atmosferu.

Trenutno nismo na dobrom putu ka ostvarenju ambicioznih ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama – ambicioznog međunarodnog sporazuma čiji je cilj obuzdati globalno zatopljenje.

Ako planiramo ostvariti ciljeve Pariškog sporazuma te, po mogućnosti, ukrotiti naizgled neizbježno uništenje, moramo nešto poduzeti po pitanju stakleničkih plinova koje neprestano otpuštamo u atmosferu.

Jeftinija tehnologija za „hvatanje“ ugljika

Desetljećima se „hvatanje“ ugljika činilo kao obećavajuće rješenje klimatskih problema. Zašto ne bismo jednostavno uzeli sav ugljikov dioksid koji „prži“ naš planet i smjestili ga negdje dugdje? Odgovor je jednostavan: tehnologija je bila preskupa i energetski prezahtjevna za primjenu.

Danas to ipak više ne bi trebao biti slučaj. Novo studijom, objavljenom u časopisu Joule, pronađen je jeftin način za uklanjanje ugljikova dioksida iz atmosfere po cijeni od 94 do 232 američkih dolara po toni. To predstavlja veliki napredak u usporedbi s prijašnjim procjenama od  čak 1.000 dolara po toni.

Iako tehnologija i dalje zahtijeva veliku količinu energije, istraživači predlažu uporabu prirodnog plina ili električne struje, a sam postupak je lako ostvarljiv. Sva tehnologija za izradu novog sustava za uhvat ugljika prema MIT Technology Review već postoji.

Ukolliko se ostvari, mogućnost je da će ova nova tehnologija u primjeni ipak biti skuplja nego što je procijenjeno, pogotovo ako se stavi u široku upotrebu. No, to bi svakako bilo isplativije od uklanjanja ugljikova dioksida iz atmosfere i njegovog pohranjivanja, što su stručnjaci također razmatrali. Sve što pomaže u borbi protiv stakleničkih plinova i ublažava razaranja prouzrokovana klimatskim promjenama, dobra je vijest.

Proizvodnja ugljičnih goriva iz atmosferskog CO2

Trenutno, Carbon Engineering, tvrtka koja stoji iza projekta i novog istraživanja, planira iskorištavati uhvaćeni ugljik za proizvodnju novih ugljično neutralnih goriva – goriva čijim iskorištavanjem ne dolazi do emisije ugljikova dioksida. Već su počeli s proizvodnjom takvih goriva, no prema tvrdnjama MIT Technology Review, fosilna goriva su i dalje mnogo jeftinija. Ukoliko bi se nova goriva počela koristiti i u ostatku svijeta, bilo bi potrebno uvođenje određenih subvencija s ciljem smanjenja cijena istih.

Prije no što se uistinu uvide sve prednosti korištenja ove tehnologije, bit će potrebno prijeći mnoštvo prepreka koje će joj se naći na putu široke primjene. Tvrtka Carbon Engineering tek treba dokazati da postoji tržište za ugljično neutralna sintetička goriva, povećati proizvodnju te zadržati troškove dovoljno niskima kako bi ovaj proces bio ostvarljiv u borbi za ublažavanje klimatskih promjena.

Ukoliko se ova nova tehnologija pokaže uspješnom i pronađe širu globalnu primjenu, postoji mogućnost da bi smo ipak mogli ostvariti neke od ciljeva za bolju budućnost našeg planeta.

Anamarija Beljan / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo gorivo iz CO2 može usporiti klimatske promjene

Emisije ugljikovog dioksida – prema kvantiteti najmoćnijeg stakleničkog plina koji čini preko 80 posto emisija, značajno doprinose klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju, a njihov glavni izvor je promet. Kanadski istraživači došli su na ideju ponovnog iskorištavanja odbačenog ugljikovog dioksida, umjesto njegovog skladištenja, tj. ukopavanja.

Šume – najmoćniji i najučinkovitiji sustav pohrane ugljika na Zemlji

Svakodnevno svjedočimo posljedicama klimatskih promjena i povećanim emisijama stakleničkih plinova nastalih uslijed korištenja teških fosilnih goriva. No, rješenje za smanjenje glavnog stakleničkog plina – ugljikovog dioksida, nije u primjeni skupih tehnoloških rješenja, već onih prirodnih.

Tekstilni filtar hvata CO2 iz ispušnih plinova i zraka

Istraživači sa Sveučilišta North Carolina State (NCSU) otkrili su da mogu filtrirati ugljikov dioksid iz zraka i ispušnih plinova korištenjem novog filtra izrađenog od kombinacije pamučne tkanine i enzima ugljikova anhidraza koji katalizira pretvorbu ugljikovog dioksida i vode u ugljikovu kiselinu i obratno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER