Bečka bolnica dobila 5G robote

Zovu se Amy i pružat će podršku malim pacijentima u dječjoj ambulanti

Izmjeriti temperaturu, objasniti što je to koronavirus i zašto je toliko važno održavati razmak: ovo i još mnogo toga radit će tri zdravstvena robota po imenu Amy koje je dječjoj ambulanti Klinike Floridsdorf u Beču prošlog tjedna donirao austrijski teleoperater Magenta Telekom.

Visoki su 120 centimetara, funkcioniraju na temelju moderne 5G tehnologije i opremljeni su s nekoliko mikrofona i infracrvenih kamera, otvorenim operativnim sustavom Android, funkcijom „Follow me“ (Prati me), dodirnim zaslonom te funkcijom snimanja i reprodukcije glasa. Prvo programiranje prilagođeno je potrebama dječje ambulante, a ubuduće će se moći programirati i druge funkcije za pomoć.

Prilikom primopredaje robota bolnici bečki gradonačelnik Michael Ludwig rekao je da oni neće samo djeci olakšati vrijeme koje provedu u čekaonici, već će pomoći i osoblju klinike u njihovom radu.

„Beč želi postati glavni grad digitalizacije u Europi. To uspijeva uz mnoštvo pametnih mjera koje omogućuju optimalnu digitalnu povezanost ljudi i strojeva“, dodao je gradonačelnik Ludwig.

  • Andreas Bierwirth (treći slijeva), gradonačelnik Michael Ludwig (u sredini) i Peter Hacker (prvi zdesna) © C.Jobst - PID

Glavni izvršni direktor Magenta Telekoma, Andreas Bierwirth, izjavio je da mu je drago što njegovo poduzeće ovom donacijom može pružiti podršku bečkoj bolnici.

„Digitalizacija je u zdravstvu prijelomna za napredak. Zahvaljujući 5G tehnologiji uskoro će se osobito u području zdravstvene skrbi pojaviti razne mogućnosti primjene koje nam neće samo pojednostaviti život, već će ga učiniti i sigurnijim“, ističe Bierwirth.

  • Roboti su donirani modernoj bečkoj Klinici Floridsdorf © C.Jobst - PID

„Ovu smo bolnicu planirali i izgradili prema najnovijim standardima arhitekture, medicine i tehnologije te ovdje imamo posebno visok stupanj digitalizacije“, objasnio je zamjenik glavnog direktora Udruženja zdravstvenih ustanova grada Beča, Herwig Wetzlinger.

Na mrežu bolnice je, naime, spojeno oko 3.000 medicinsko-tehničkih uređaja, a ukupno ima 900 WLAN predajnika te više od 24.000 ICT priključnih mjesta koja omogućuju razmjenu podataka s oko 2.500 krajnjih uređaja. Grijanje, hlađenje, pneumatska prenosila za slanje uzoraka kroz cjevovode na analizu, sustav automatski vođenih vozila, dizala, navodnjavanje bolničkog vrta, ali i sustavi upravljanja sigurnošću digitalni su i potpuno automatizirani. Sve to bečku Kliniku Floridsdorf čini idealnim mjestom za prvo testiranje triju Amyja.

  • Roboti su visoki 120 cm, a funkcioniraju na temelju 5G tehnologije © C.Jobst - PID

Roboti u bečkim zdravstvenih ustanovama, dakle, više nisu samo stvar budućnosti. Član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo, Peter Hacker, najavio je i skorašnju primjenu robota u drugim granama medicine. U kirurgiji će, primjerice, izrazito kompleksni operacijski roboti liječnicima jednog dana omogućiti još veću preciznost u njihovom radu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER