Austrija planira izgradnju kvantne mreže

Stabilnom i pouzdanom kvantnom komunikacijom do potpuno nove razine sigurnosti podataka

Mrežom će se na siguran način moći razmjenjivati informacije, vršiti precizna mjerenja i predviđati potresi

U sklopu velikog infrastrukturnog projekta pod nazivom Austrian Quantum Fiber Network (AQUnet) izgradit će se mreža optičkih vlakana pomoću koje će razne austrijske istraživačke organizacije moći razmjenjivati kvantne informacije. Omogućavanjem stabilne i pouzdane kvantne komunikacije postigla bi se potpuno nova razina sigurnosti podataka. Informacije bi se mogle prenositi, a da pritom zahvaljujući kvantnom šifriranju budu zaštićene od prisluškivanja. Ovakva mreža mogla bi se također koristiti i za precizna mjerenja i predviđanja potresa. 

„Brojne zemlje poput Njemačke, Velike Britanije, SAD-a i Kine trenutačno ulažu golema sredstva u kvantnu tehnologiju”, kazao je inicijator projekta, profesor Thorsten Schumm s Tehničkog sveučilišta u Beču. Dodao je da je kvantna fizika jedno od znanstvenih područja u kojima je Austrija posebno jaka te da već postoje izvrsne istraživačke skupine s prvoklasnom infrastrukturom koje će se sada povezati na novi način.

  • Profesor Thorsten Schumm (lijevo) i Bernd Logar, voditelj informatičke službe na Tehničkom sveučilištu (desno) © TU Wien

U Austriji su već ostvarene suradnje na polju podatkovne infrastrukture. Tako je, na primjer, stvorena visokokvalitetna podatkovna mreža za znanost, obrazovanje i kulturu pod nazivom ACONET koja će igrati važnu ulogu u ovom novom projektu kvantne komunikacije. Osim Tehničkog sveučilišta u Beču u njemu sudjeluju i Sveučilište u Beču, Sveučilište u Innsbrucku te austrijski zavod za mjeriteljstvo i geodeziju. Dugoročno namjeravaju uključiti i partnere iz drugih europskih zemalja poput, primjerice, Francuske, Njemačke i Češke u kojima već postoje slične inicijative.

Ovaj infrastrukturni projekt započet će u svibnju 2021. i trajat će pet godina. Austrijsko društvo za poticanje istraživanje financira ga iznosom od 2,8 milijuna eura.

Austrijska kvantna mreža u suradnji sa sličnim inicijativama na europskoj razini mogla bi postati model za budući globalni kvantni internet.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Inicijativa „ZA Beograd na biciklima“ ima izvrsnu ideju za Stari savski most

Stari savski most koji beogradska gradska uprava želi ukloniti te na njegovom mjestu sagraditi novi, mogao bi se prenamijeniti i postati novi biciklističko-pješački most. Tako tvrde u Inicijativi „ZA Beograd na biciklima“ koju je pokrenulo udruženje građana novobeogradskih blokova 70 i 70a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER