Predstavljanje kontrastudije za predloženi projekt LNG terminala

Predstavljanje kontrastudije za predloženi projekt LNG terminala kraj Omišlja na otoku Krku održava se u petak, 29. prosinca s početkom u 10 sati u maloj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Danas je u riječkoj Gradskoj vijećnici predstavljeno Stručno mišljenje o gradnji plutajućeg terminala za ukapljeni naftni plin kraj Omišlja na otoku Krku. Kako je naglasio Vjeran Piršić, predsjednik Savjeta udruge Eko Kvarner, riječ je o kontrastudiji kojom se želi argumentirano ukazati na manjkavosti studije utjecaja na okoliš za predloženi projekt LNG terminala u Omišlju, koju je izradio Ekonerg d.o.o. Zagreb.

Kontrastudiju je po narudžbi udruge Eko Kvarner izradila tvrtka DLS d.o.o. Rijeka, a može se preuzeti na internetskim stranicama udruge.

„U tijeku je četvrti pokušaj realizacije LNG terminala, kao i upravni postupak procjene utjecaja na okoliš, a na Ekonergovu studiju u javnoj je raspravi prispjelo oko 2000 primjedaba“, izjavio je Vjeran Piršić i dodao kako projekt plutajućeg LNG terminala, na način na koji je predložen, predstavlja ekološku, ekonomsku i energetsku katastrofu. Govoreći o stručnom mišljenju tvrtke DSL d.o.o. Rijeka, Piršić je rekao kako je njime obuhvaćena ekološka komponenta projekta, kao i mogući rizici, a ekonomska analiza bit će napravljena naknadno.

Kao prijeporne dijelove projekta plutajućeg LNG terminala Piršić je naveo lokaciju i to što u prostorno-planskoj dokumentaciji plutajući LNG terminal nije posve ispravno uvršten. Također, izgradnja terminala uključivala bi i velike podvodne radove, a posebno je problematična najava  korištenja mora za uplinjavanje ukapljenog tekućeg prirodnog plina.

Kontrastudijom se ukazuje kako bi uporaba klora u tom sustavu dovela do ekološke katastrofe na Jadranu. „Dokazano je kako je uporaba morske vode za uplinjavanje, što uključuje pothlađivanje mora i korištenje klora protiv obrasta algi i školjaka, iznimno opasna“, izjavio je Piršić.

Predstavljanje kontrastudije za predloženi projekt LNG terminala kraj Omišlja na otoku Krku održat će se i u Zagrebu i to u petak, 29. prosinca s početkom u 10 sati u maloj dvorani Hrvatskog novinarskog društva.

Prezentaciju će voditi voditelj zagrebačkog ureda udruge Zorislav Antun Petrović i predsjednica udruge Marijana Cvijetić Piršić te sam Vjeran Piršić, a očekuje se kako će prezentaciji nazočiti i bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

VEZANE VIJESTI

Eko Kvarner traži duži rok za javnu raspravu o LNG-u

Vraćena je tehnologija grijanja morem, iako smo svojedobno šest godina proveli uvjeravajući Vladu o štetnosti hlađenja mora i tretiranja spojevima koji se u maloprodaji nazivaju varikina. Nekadašnja ministrica zaštite okoliša Mirela Holy odbacila je tu tehnologiju i bilo je predviđeno korištenje plina da bi sada opet bili na putu u ekološku katastrofu zbog čega možemo očekivati velike gubitke u ribarstvu i turizmu, smatra Piršić.

U Omišlju počela javna rasprava o utjecaju LNG-a na okoliš

Počela je javna rasprava o novoj studiji o utjecaju na okoliš za plutajući LNG terminal na otoku Krku koja je već podigla prašinu. Javnost studiju može vidjeti u Omišlju i Rijeci, a tvrtka LNG Hrvatska će je plasirati i putem interneta.

Hoće li nas samo visoke novčane kazne natjerati na odvajanje otpada?

Za tri mjeseca svi gradovi i općine u Hrvatskoj morat će imati riješen sustav odvojenog prikupljanja otpada pod prijetnjom visokih novčanih kazni za lokalnu samoupravu, ali i za građane koji ne budu razvrstavali plastiku, papir, kompost i ostali otpad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER