Veći broj požara otvorenog prostora tijekom vikenda

U ponedjeljak 3. kolovoza vrlo je velika opasnosti od nastanka šumskog požara na području južnog Jadrana, a umjerene i velika na sjevernom Jadranu i u istočnoj Slavoniji

Vatrogasno operativno središte zabilježilo je nekoliko većih intervencija tijekom vikenda. Na požarima otvorenog prostora bile su angažirane značajne vatrogasne snage, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Požari u Šibensko-kninskoj županiji

U subotu 1. kolovoza u 11:40 sati zaprimljena je dojava o požaru raslinja na lokaciji Radonić kraj Drniša. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje, smriku i oko 300 trsova vinove loze na površini od 12 hektara, a na gašenju požara sudjelovalo je ukupno 38 vatrogasaca s 11 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i Šibenik, DVD-a Ružić, Drniš, Šibenik, Perković i Unešić te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 20:55 sati.

Istog dana u 14:30 sati zaprimljena je dojava o požaru raslinja u uvali Strižnja na području NP Kornati. Opožarena je trava i nisko raslinje na površini od 5000 m², a na gašenju požara sudjelovala su tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Tisno te 7 zaposlenika NP Kornati. Intervencija vatrogasaca završila je u 19:01 sati.

U nedjelju 2. kolovoza u 17:53 sati stigla je dojava o požaru raslinja na lokaciji Kistanje. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, trsovi vinove loze i tri električna stupa  na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 13 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Promina, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik i Knin. Požar je ugašen u 21:50 sati.

Ni kontinentalni dio nije pošteđen požara

Ove subote gorjelo je i u Slavoniji na lokaciji Kešinci (Semeljci). Požarom je bilo zahvaćeno strnište na površini od 6 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 16 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Kešinci i Semeljci, a intervencija je završila u 15:30 sati.

JVP Vukovar je 2. kolovoza u 14:06 dobio dojavu da se vidi gusti dim na području vukovarske gradske četvrti Borovo Naselje. Radilo se o požaru između 2.500 i 3.500 starih željezničkih pragova. Zbog velike topline oštećena je i pruga u neposrednoj blizini požarišta.

„Na intervenciji je sudjelovalo 15 vatrogasaca s 3 vozila iz JVP Vukovar, 9 vatrogasaca s 2 vozila DVD-a Borovo te 2 vatrogasca DVD-a Vukovar. Požar je  lokaliziran oko 17 sati, a trenutno još saniramo požarište. U pomoć nam stiže građevinski stroj kako bi raskopali naslage i sanirali požarište do kraja“, izjavio je Dario Dejanović, zamjenik zapovjednika JVP Grada Vukovara.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, opasnosti od nastanka šumskog požara za 3. kolovoza je vrlo velika na području južnog Jadrana, a umjerene i velika na sjevernom Jadranu i u istočnoj Slavoniji. Stoga se građanima upućuje zamolba za dodatan oprez uz podsjetnik da je zabranjeno svako paljenje vatre na otvorenom prostoru. Ukoliko primijetite požar ili dim, zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ministarstvo poljoprivrede manipulira stručnim pojmovima i dovodi građane u zabludu

Inicijativa „Sjeme je naše ljudsko pravo“ uputila je 14. siječnja Hrvatskom saboru mišljenje o Nacrtu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja te zatražilo odgodu njegovog donošenja. No, unatoč brojnim nastojanjima, između Ministarstva poljoprivrede i udruga i dalje nema nikakvog dijaloga, ističe se u priopćenju Inicijative.

Vatrogasci pozivaju na oprez pri spaljivanju biljnog otpada

Početak poljoprivrednih proljetnih radova donosi i povećan broj vatrogasnih intervencija na požarima nastalima zbog spaljivanja biljnog otpada. U pravilu za gašenje takvih požara potreban je veći broj vatrogasaca i vozila, a ponekad i zračne snage, što uvelike opterećuje lokalne i državni proračun.

Požari na Dinari i Svilaji pod kontrolom vatrogasaca

Ni uskrsni blagdani nisu prošli bez vatrogasnih intervencija. Dok su vatrogasci Grada Zagreba tijekom 13. travnja zabilježili 55 intervencija na uklanjanju posljedica potresa te jedan požar objekta u kojem nije bilo stradalih, u nekoliko županija zabilježeni su požari otvorenog prostora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER