Komisija pokrenula javno savjetovanje o energiji iz obnovljivih izvora na moru

Zeleni oporavak

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o budućoj strategiji EU-a za energiju iz obnovljivih izvora na moru koja će biti donesena kasnije ove godine, a kojom će se utvrditi novi pristup iskorištavanju energije na održiv i uključiv način te pomoći u prevladavanju postojećih prepreka.

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o budućoj strategiji EU-a za energiju iz obnovljivih izvora na moru koja će biti donesena kasnije ove godine. Strategijom će se poduprijeti razvoj odobalnih izvora energije i njihova integracija u izvore energije EU-a kako bi se poduprle klimatske ambicije za 2030. i 2050.

U strategiji će se utvrditi novi pristup iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru na održiv i uključiv način te pomoći u prevladavanju postojećih prepreka. To je ključan dio Europskog zelenog plana i paketa oporavka NextGenerationEU jer će pridonijeti otvaranju radnih mjesta i potaknuti ulaganja te uvođenje čistih novih tehnologija diljem EU-a. Povećana proizvodna energije pridonijet će osiguravanju cjenovno pristupačne energije za građane te povećati otpornost i sigurnost europske opskrbe energijom.

„Kako bismo ostvarili klimatsku neutralnost do 2050., moramo povećati odobalnu proizvodnju energije u EU-u za dvadeset puta. To znači da je potrebno olakšati izgradnju velikih vjetroelektrana na moru na ekološki održiv način. Moramo iskoristiti potencijal drugih obnovljivih izvora, kao što je solarna energija na moru, kao i energiju plime i oseke te energiju oceana.“ – izjavila je povjerenica za energetiku Kadri Simson.

Javno savjetovanje traje do 24. rujna 2020., a više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Grčka kućanstva zajedno grade solarne elektrane snage 100 MW

Poljoprivredna zadruga Agrinio objavila je vijest o izvođenju radova na izgradnji fotonaponskih sustava lokalne energetske zadruge. Pet stotina kućanstava u prefekturi Etolija-Akarnija u zapadnom dijelu Grčke zajedno podižu solarne elektrane ukupne snage 100 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Nove Trumpove bizarne tvrdnje o energiji vjetra

Američki predsjednik Donald Trump baš ne voli vjetroelektrane i silno se trudi da to svi znaju! Kao što smo ranije izvještavali, izgubio je višegodišnju pravnu bitku u neuspjelom pokušaju da spriječi izgradnju vjetroelektrane u blizini njegovog golf igrališta u Škotskoj, a u travnju je tvrdio da vjetroturbine uzrokuju rak. Imamo njegove najnovije bizarne tvrdnje.

Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzorni domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER