Sedamdeset i osam tona azbesta s Titovog broda Galeb zbrinuto u Zadru?

Državni inspektorat otkrio da je azbest predan zadarskoj tvrtki Odlagalište sirovina d.o.o. u kojoj se pozivaju na poslovnu tajnu

Odgovor koji je zadarski portal 057info.hr jučer dobio iz Državnog inspektorata indirektno potvrđuje da je 78 tona azbesta s Titovog broda Galeb deponirano u Zadru.

Državni inspektorat tvrdi kako je sve propisno, i kako je azbest uskladišten u zadarskoj tvrtki Odlagalište sirovina d.o.o., iako ne navodi nazive tvrtki zbog zaštite osobnih podataka, javio je u srijedu zadarski portal 057info.hr. Također, objavljen je i odgovor Državnog inspektorata, koji je 057info.hr dobio dan ranije:

„Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu iz Vašega upita te je uvidom u dokumentaciju utvrđeno kako je u razdoblju od 6. svibnja do 18. lipnja 2020. godine trgovačko društvo od drugog trgovačkog društva preuzelo otpad kojem je sukladno Pravilniku o katalogu otpada (NN 90/15) dodijeljen ključni broj 170605* - građevinski materijali koji sadrže azbest.

Otpad je preuzet sukladno važećoj Dozvoli za gospodarenje otpadom uz propisno ispunjene Prateće listove. Trgovačko društvo vodi propisani Očevidnik o nastanku i tijeku otpada te je navedeni tijek otpada evidentiran u bazi e-ONTO.

Očevidom na predmetnoj lokaciji utvrđeno je kako je predmetni otpad uskladišten u propisno označenom i zaključanom skladištu opasnog otpada sukladno Dozvoli za gospodarenje otpadom, kao i Pravilniku o gospodarenju otpadom", navodi se u povratnoj informaciji iz Državnog inspektorata.

Skladištenje ovog otpada, doznaje se, mora biti privremenog karaktera do trajnog zbrinjavanja u posebnim kazetama.

Međutim, prokurist tvrtke Odlagalište sirovine, Miho Zrnić Marinović kaže kako je to poslovna tajna te je za Zadarski list izjavio sljedeće: „Istina je da smo preuzeli taj otpad u Rijeci i da smo ga zbrinuli sukladno svim propisima i zakonima, a što se lokacije tiče, ona nije na zadarskom području. Postoji više lokacija u zemlji i inozemstvu te više pravnih subjekata s kojima poslujem." 

Zrnić koji također posjeduje tvrtku u Italiji dodaje kako je „taj dio naša poslovna tajna i nema nikakvoga razloga da s podacima gdje smo zbrinuli otpad koji smo preuzeli u Rijeci izlazimo u javnost." 

D.M. 057info.hr / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prijeti nam trostruko veća količina plastike u oceanima i to već za 20 godina

Hoćemo li se unatoč postignutom napretku ipak gušiti u morima plastike i jesu li svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje porasta plastičnog onečišćenja bili uzaludni? Prema izvještaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje plastičnog vala“) prijeti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima čija bi se količina u sljedećih 20 godina mogla gotovo utrostručiti.

Tisuću ljudi prosvjedovalo zbog sanacije Karepovca na splitskoj Rivi

Jučer je na splitskoj Rivi u organizaciji nekoliko civilnih udruga održan prosvjed zbog sanacije odlagališta Karepovac s porukom kako je ovaj prosvjed samo početak i da zbog zdravlja građana neće odustati od zahtjeva za njegovom transparetnijom i stručnijom sanacijom, javlja Slobodna Dalmacija.

[VIDEO] Karepovac godinu dana poslije

Donedavno ruglo Splita i okolice danas nalikuje na saniranu i uređenu površinu, objavio je Grad Split na svojoj Facebook stranici. Pogledajte video i uvjerite se.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER