Potkornjak gotovo nestao sa splitskog Marjana

Potvrđeno opadanje potkornjaka i pad broja zaraženih stabala

Krajem svibnja iz splitske gradske uprave javljeno je da potkornjak nestaje te da su stvoreni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode na Marjanu. U novom izvještaju o stanju Marjanske šume ponovno je potvrđeno opadanje potkornjaka i pad broja zaraženih stabala na Marjanu.

I u drugom izvještaju o stanju Marjanske šume, koji je za Grad Split izradio dr.sc. Milan Pernek ispred Hrvatskog šumarskog instituta, ponovno je potvrđeno opadanje potkornjaka i pad broja zaraženih stabala na Marjanu. Podsjetimo, u prvom izvještaju iz svibnja ove godine zaključeno je kako je mediteranski potkornjak u fazi retrogradacije te su zadovoljeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode, što je Stožer civilne zaštite Grada Splita i zatražio od Splitsko-dalmatinske županije.

Kako se navodi u priopćenju Grada Splita, na temelju ulova iz feromonskih klopki, u pregledu 9. i 10. srpnja tako je ponovno potvrđeno opadanje potkornjaka, odnosno vrlo niski ulov, a zamijećena je velika aktivnost prirodnih neprijatelja potkornjaka, Temnochila caerulea. Sakupljeni podaci također ukazuju i na zaustavljanje umiranja velikog broja borova.

Kontinuirano praćenje stanja šume i populacije potkornjaka nastavit će se kroz čitavu 2020. godinu, o čemu će se redovito izvještavati s ciljem pravodobne intervencije. Populacija potkornjaka prati se na 10 aktivnih feromonskih klopki na kojima se feromonski pripravak redovito mijenja, posljednji put 9. srpnja. Kako u izvještaju navodi dr.sc. Milan Pernek, rizici koji se prate - visoka temperatura, suša, vjetrolomovi i vjetroizvale - zasad nisu izazvali poremećaje u šumskom ekosustavu.

Grad Split / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

IRB razvija inovacije za primjenu u kemijskoj, farmaceutskoj i biomedicinskoj industriji

Istraživanje i razvoj inovativnih, efikasnih i ekonomičnih katalitičkih reakcija za primjenu u kemijskoj i farmaceutskoj industriji, razvoj inovativnih protokola mikroskopije za interdisciplinarna istraživanja u biomedicini te dizajn naprednih bioloških platformi za razvoj novih cjepiva u fokusu su projekata znanstvenika Saše Kazazića, Srećka Kirina i Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Reakcija Društva Marjan na „dobro stanje“ Marjanske šume

Prema podacima Hrvatskog šumarskog instituta koje je Grad Split prezentirao, broj suhih stabala i onih koji će se uskoro osušiti povećan je za oko šest puta od kolovoza 2019. do svibnja 2020., a tvrdi se da potkornjaka gotovo i nema, navode u Društvu Marjan.

Vraća li se potkornjak na Marjan?

Šumu je zahvatio novi val sušenja borova, a situacija je slična onoj iz ožujka 2017., javlja portal DalmacijaDanas.hr.

Završena ovogodišnja sječa goranske šume zaražene potkornjakom

Za ovu je godinu završena sječa goranske šume zaražene potkornjakom, a tijekom ove i prošle godine ukupno je posječeno nešto više od 306.000 kubika državne i privatne šume. Kako prenosi Novi list, procjene znanstvenika sa Šumarskog fakulteta kažu kako će iduće godine pojavnost ovog štetnika biti manja, pa će biti i manje sječe, no konkretnije će se znati na proljeće.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER