Biljana Borzan među najutjecajnijim eurozastupnicima u području zdravstva

VoteWatch je politički utjecaj zastupnika definirao kao sposobnost oblikovanja europskih zakona, utjecaj na ishod glasovanja te usmjeravanje debata i rasprava u Europskom parlamentu.

Organizacija VoteWatch koja prati djelovanje i procese unutar europskih institucija, hrvatsku je europarlamentarku Biljanu Borzan uvrstio među pet politički najutjecajnijih eurozastupnika u području zdravstva i zdravlja.

Hrvatska političarka i liječnica Biljana Borzan uvrštena je među pet politički najutjecajnijih eurozastupnika u području zdravstva i zdravlja. Ugledni VoteWatch, organizacija koja prati djelovanje i procese unutar europskih institucija, napravila je detaljnu analizu rada i rezultata eurozastupnika koji se bave zdravstvenim pitanjima.

„Počašćena sam što je moj trud prepoznat, to mi je poticaj da se nastavim boriti za javno zdravlje u Europi. Istaknuti se među sedamsto eurozastupnika nije jednostavno, stoga mi ovo priznanje puno znači. Dostupnost lijekova i cjepiva, zdrava hrana i život, borba protiv pušenja i alkoholizma te jednake mogućnosti liječenja su teme kojima se godinama bavim. Nije  uvijek lako, jer zalaganjem za zdravlje često dolazim u konflikt s komercijalnim interesima, no to je poziv koji sam izabrala“, kazala je Biljana Borzan.

VoteWatch je politički utjecaj zastupnika definirao kao sposobnost oblikovanja europskih zakona, utjecaj na ishod glasovanja te usmjeravanje debata i rasprava u Europskom parlamentu.

Borzan su opisali kao iskusnu europarlamentarku i liječnicu koja je od početka europske karijere članica Odbora za zdravlje, okoliš i sigurnost hrane. Navode kako je služila kao predstavnica Parlamenta za odnose s Europskom agencijom za lijekove tijekom selidbe te važne agencije iz Londona u Amsterdam. Između ostalog, ističu njen angažman u inicijativama za borbu protiv raka, Alzheimera, otpornosti na antibiotike te članstvo u organizacijama za pristup zdravstvu i prava osoba s invaliditetom.

„Zdravstvo je zadnjih mjeseci od sporedne teme u EU postalo prioritet. Korona kriza je pokazala da EU treba biti puno spremnija za ugroze koje prijete cijelom kontinentu. Koncept Zdravstvene unije, koja usklađuje djelovanje i resurse nacionalnih zdravstvenih sustava, je nešto o čemu govorim već godinama, no dosad nije bilo previše sluha. To se promijenilo praktički preko noći i nadam se da ćemo lekcije koje nas je naučila korona znati iskoristiti kako bi poboljšali zdravstvenu zaštitu naših građana“, zaključila je hrvatska europarlamentarka.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

I jablane ubijaju, zar ne?

Dok europske metropole ubrzano sade drveće s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite zdravlja svojih građana, zagrebačka gradska uprava uporna je jedino u njihovom rušenju. Sada namjeravaju ukloniti i posljednje stablo jablana u Čerininoj ulici.

EU zaustavila primjenu vlastitih pravila o medicinskoj opremi

Europski parlament u petak je izglasao jednogodišnju odgodu primjene EU regulative o medicinskim uređajima kako se, u uvjetima pandemije, ne bi poremetila opskrba bolnica. Eurozastupnica dr. Biljana Borzan, koja je u ožujku pismom od Europske komisije tražila odgodu, pozdravila je takvu odluku.

Bez carine na medicinsku opremu za borbu protiv COVIDa-19

Europska komisija je u petak navečer odobrila zahtjeve država članica EU-a i Ujedinjene Kraljevine da privremeno ukine plaćanje carina i PDV-a na uvoz medicinskih proizvoda i zaštitne opreme iz trećih zemalja kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER