Medulin: Spasimo naše stoljetne čuvare!

Započnimo zajedno zelenu (r)evoluciju iz centra općine, s medulinske place!

Općina Medulin je posljednjih godina provela cijeli niz manjih, ali i opsežnijih zahvata i projekata u području zaštite okoliša, a ovog puta pokreće inicijativu „Spasimo naše stoljetne čuvare“ s ciljem zaštite dva medulinska stabla.

Općina Medulin na svojim je mrežnim stranicama objavila poziv mještanima i mještankama Medulina koji u nastavku prenosimo u cijelosti:

„Svjesni smo da tko god je primijetio srušenu murvu u kortivi Barelinog palaca u Medulinu, nije ostao ravnodušan. Stablo duda ispod čije su se krošnje igrali mali Medulinci prije stotinu i više godine možda nećemo moći spasiti, jer po riječima predstavnika Hrvatskih šuma d.o.o., kojemu zahvaljujemo na brzom dolasku po našem pozivu, i velebna stabla imaju svoj životni vijek, to je normalan prirodni tijek.

Složit ćemo se da prolaznost vremena ne možemo zaustaviti. No ipak, teško je pomiriti se s tim riječima, jer uz žal izazivaju pomisao jesmo li mogli što učiniti… tko je trebao brinuti, kako se i kada moglo reagirati i nešto pokrenuti? Što nam je činiti da se s takvim prizorima ne sretnemo u budućnosti? To su pitanja na koja je dobro u ovom trenutku pokušati odgovoriti.

U tom smislu, želimo razmišljati pozitivno i reći vam da od očuvanja i poboljšanja stanja okoliša na našem području ne odustajemo, jer jasna je pouka koju nam daje sudbina stoljetne murve uz kuću don Luke Kirca, i upravo iz nje proizlazi naša čvrsta želja da napravimo iskorak u smjeru bolje, zdravije i zelenije budućnosti starogradskih jezgri naših naselja. I to ne unutar svoja četiri zida, izolirano i papirnato-birokratski, jer ovo pitanje poziva na razgovor, suradnju, učenje i stvaranje zajedničke vizije koja će postati nit vodilja kolektivnom djelovanju. Jer i cilj je zajednički, tiče se svih nas. Svima je u interesu živjeti u mjestu lijepom za oko i ugodnom za dušu, u kojemu zelene krošnje oplemenjuje javne i privatne otvorene prostore.

Uzimati sve navedeno zdravo za gotovo jednostavno nije opcija. Zato vas pozivamo da zajedno učinimo prvi, zajednički korak prema boljem sutra i započnemo zelenu (r)evoluciju upravo iz centra općine, s medulinske place! Jer… možete li zamisliti ovo mjesto bez ladonje i murve koje s komunskim zidom stoljećima čine okvir medulinske svakodnevnice? Ne možemo ni mi… Ta dva stabla dio su povijesti ovoga mjesta, naše baštine i kolektivnog identiteta, i želimo da tako ostane koliko god je moguće.

U pomoć smo pozvali pravog „doktora za stabla“, inženjera šumarstva Frana Poštenjaka, koji će 24. srpnja pregledati i dijagnosticirati stanje i zdravlje ladonje i murve na medulinskoj placi. Ono što otkrije predstaviti će u prezentaciji upravo tu, ispod krošnji naših stoljetnih čuvara. Reći će nam što možemo i trebamo činiti, savjetovati kako čuvati stabla na našim javnim površinama i privatnim okućnicama. Pridružiti će mu se i članovi udruge Zelena Istra koji će podijeliti s nama svoja iskustva te primjere dobre prakse u Hrvatskoj i svijetu o značaju stabala, njihovoj ulozi i doprinosu kvaliteti naših života. Sve što ćemo vidjeti i čuti biti će inspiracija i poticaj jačanju kolektivne svijesti i zajedničkom djelovanju u cilju očuvanja svakog mladog ili pak stoljetnog zelenog čuvara u našoj blizini. Stoga dragi mještani, dođite 24. srpnja 2020. na medulinsku placu, zatvorit ćemo je za promet kako bi nesmetano svi skupa poslušali, razgovarali, promišljali i bili dio prvog koraka ove male-velike zelene (r)evolucije koju pokrećemo.

Vaša Općina Medulin“

VEZANE VIJESTI

Umaška hortikultura kukce doslovno ostavlja bez daha

Pohvalno je što se Grad Umag duži niz godina trudi urediti što više zelenih površina čime se podiže kultura života lokalnog stanovništva, ali i uljepšava grad koji slovi kao jedna od naših najuspješnijih turističkih destinacija. Iako se na svojim internetskim stranicama Grad Umag pohvalio „kontinuiranom sadnjom zelenila“ i ulaganjem „u 'pluća' grada kako bi ona sve bolje disala“, čini se da je gradska uprava zaboravila na svoje najsitnije sugrađane – kukce.

U Medulinu su odlučno rekli „NE“ plastici!

Općina Medulin te njezina trgovačka društva i javne ustanove u svoje poslovanje uvode ekološki prihvatljive materijale i opremu, racionalno korištenje električne energije i ostalih energenata s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša, javlja Glas Istre.

Poziv na akciju čišćenja plaže Porto Bussola u Poreču

Povodom Svjetskog dana turizma u Poreču će se održati akcija čišćenja plaže Porto Bussola. Čišćenje posljednje divlje oaze Poreča u četvrtak, dana 27. rujna 2018. s početkom u 10 sati organizira Turistička zajednica grada Poreča.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER