Obnovljene zgrade - više štede, više vrijede!

Podizanje svjesnosti građana o važnosti primjene mjera energetske učinkovitosti

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom graditeljstva RH provodi kampanju podizanja svjesnosti građana o važnosti primjene mjera energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama i u zgradarstvu općenito. Promotivna kampanja „Obnovljene zgrade - više štede, više vrijede“, sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja provodi kampanju podizanja svjesnosti građana o važnosti primjene mjera energetske učinkovitosti kako u višestambenim zgradama tako i u zgradarstvu općenito.

U tu svrhu je provedeno i istraživanje stavova i navika građana kako bi se ustanovilo kakvo je njihovo poznavanje pojmova vezanih uz energetsku učinkovitost. Istraživanje je pokazalo da čak 78% građana smatra da poznaje pojam energetske učinkovitosti, kao i razne proizvode koji se spominju u tom kontekstu. Većina ispitanika je upoznata sa štednim žaruljama, učinkovitim uređajima i izolacijom, dok su im relativno nepoznati termotehnički sustavi u zgradi.

Visoki postotak od čak 78 posto stanovnika redovito prati svoje režijske troškove. Većina građana najviše izdvaja za električnu energiju, a u tome prednjače žitelji primorskih županijama. Međutim, 37 posto građana ne zna ili nije sigurno zašto troši toliko energije, a od onih koji smatraju da znaju razloge za toliku potrošnju, kao glavni razlog navode upravo cijenu tog energenta. To objašnjava i činjenicu da čak 49 posto građana smatra da svoju potrošnju ne može smanjiti, iako njih 73 posto o tome razmišlja.

Stoga će Fond provoditi kontinuirane edukacije kako bi građanima ukazao na mogućnosti smanjenja potrošnje energije u njihovim domovima. Osim provedbe mjera energetske učinkovitosti, koje daju najbolje rezultate u smanjenju potrošnje kao što su zamjena dotrajale stolarije, postavljanje nove toplinske izolacije, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, Fond će također ukazivati i na važnost tzv. soft mjera, odnosno kako se promjenom svakodnevnih navika i ponašanja može uštedjeti na energentima.

Kroz programe nacionalnog sufinanciranja do sada je energetski obnovljeno 257 višestambenih zgrada, a putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ su odobrena i sredstva iz EU fondova za obnovu čak 596 zgrada. S obzirom  na mogućnost dobivanja 60-postotnog sufinanciranja, interes građana za ovaj program je bio iznimno velik te su temeljem Poziva na dostavu ponuda za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada objavljenog u listopadu 2016. godine, odobrena sva sredstva predviđena za tu namjenu do 2020. godine. S obzirom na iznimno velik interes građana, tijekom sljedeće godine se očekuje revizija OPKK, uslijed čega će se razmotriti mogućnosti nastavka daljnjeg sufinanciranja, a koje se najavljuje koncem 2019. godine.

Promotivnom kampanjom „Obnovljene zgrade - više štede, više vrijede“, koja se u sklopu pružanja tehničke pomoći također sufinancira iz EU fondova, želi se dodatno motivirati građane da razmišljaju o energetskoj obnovi svojih zgrada, što je samo po sebi isplativa investicija. U konačnici, uz sve ekološke benefite, manje režijske troškove i veću vrijednost nekretnine, boravak u takvim zgradama je ugodniji i zdraviji za život.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Energetskim uštedama do konkurentnijeg turizma

U sklopu zagrebačkog sajma investicija Rexpo 2017, danas je u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održana panel diskusija o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu. U diskusiji, u kojoj su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava, Fonda, ali i investitora, predstavljene su sve mogućnosti financiranja projekata te iskustva na realiziranim projektima koja pokazuju značajne mogućnosti energetskih ušteda.

Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora

Od 15. siječnja 2018. godine kreće podnošenje projektnih prijedloga za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora na Poziv Ministarstva objavljenog 16. studenog 2017. godine u sustavu eFondovi te na mrežnim stranicama strukturnih fondova i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Bespovratnih 380 milijuna kuna za zgrade javnog sektora

Objavljen je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, kojim će se podupirati provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije, posebno integriranim pristupom, u zgradama javnog sektora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER