U Freiburgu postavljen prvi solarni parklet

Prvi solarni parklet nalazi se ispred kavane Café Auszeit

Ulični namještaj postavljen na ukinutim parkirališnim mjestima sada se u njemačkom sveučilišnom gradu Freiburgu koristi za proizvodnju solarne energije.

U Freiburgu se postavljanje fotonaponskih sustava potiče već godinama, a gradska uprava ovog lijepog njemačkog sveučilišnog grada 2017. godine pokrenula je kampanju Dein Dach kann mehr („Tvoj krov može više“). Program sufinanciranja fotonaponskih sustava za vlasnike obiteljskih kuća i poduzetnike dodatno je proširen 2019. godine kada je gradska uprava počela sa sufinanciranjem spremnika energije ​​i balkonskih modula. No, početkom srpnja u Freiburgu je instaliran i prvi solarni parklet i to ispred kavane Café Auszeit, smještenoj u neposrednoj blizini Sveučilišne knjižnice.

Kako objašnjava lokalni parklet aktivist Sebastian Müller, stari parklet koji se već nalazio ispred kavane pretvoren je u solarni postavljanjem tankog plastičnog Sunman modula snage 300 W. Sunmanovi moduli znatno su lakši od klasičnih modula izrađenih od kristalnog silicija, što se u Freiburgu pokazalo kao velika prednost. Naime, ovaj sve popularniji ulični namještaj planira se u suradnji s tvrtkom Balkonsolar postaviti na velikom broju parkirališnih mjesta koja se postepeno ukidaju s ciljem oslobađanja javnih površina od automobila.

  • Balkonsolar paneli su ukras za svaki balkon, mogu poslužiti kao zaštita od pogleda, ali najvažnije je što proizvode čistu električnu energiju. Također se lako mogu kombinirati s krovnim FN sustavom, bez problema se postavljaju na sve balkonske ograde i dobro izgledaju. / Foto: Facebook Balkonsolar

„Želimo pokazati kako se solarni paneli mogu integrirati na inovativan i praktičan način, bilo da se radi o parkletu, klupi za vrt ili ormaru za balkon. Svi zainteresirani građani mogu nam se javiti jer želimo razvijati različita rješenja zajedno s kupcima“, kazao je glavni direktor Balkonsolara David Rösch.

Kavana Café Auszeit također ima koristi od svog novog solarnog parkleta jer će ubuduće dio svoje potrošnje moći pokriti solarnom energijom proizvedenom na krovu parkleta.

Prvi parklet postavljen je u Freiburgu 2018. godine, a gradska uprava ih je u lipnju ove godine odlučila postaviti u znatno većem broju i to ispred ugostiteljskih objekata. Ova odluka rezultirala je velikim zanimanjem za postavljanjem njihove solarne verzije.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Hoće li gradske ulice ovog ljeta postati idealno mjesto za odmor?

Nizozemska inicijativa Vakantiestraat (Ulica za odmor) promovira kvartovske ulice kao idealno mjesto za provođenje ovoljetnog odmora. Svakodnevni život na gradskim ulicama može itekako postati poželjan i živopisan, no samo pod uvjetom da se javni prostor vrati građanima.

Parkleti su novi bečki hit!

Grad Beč svojim građanima kroz projekt CityMaking! Wien pruža online savjete i upute za projektiranje i izgradnju vlastitih parkleta – produžetaka pločnika koji stanarima obližnjih zgrada pruža više prostora i mogućnosti za odmor i druženje. Već tridesetak lokacija austrijskog glavnog grada kroz ovaj je projekt pretvoreno u ugodna mjesta susreta i dobrosusjedskih odnosa.

Nove bečke ideje za borbu protiv ljetnih vrućina

Osim što građanima pruža zdravstvene blagodati, drveće u gradovima doprinosi i estetskom izgledu ulica i gradskih četvrti, ali podiže i vrijednost nekretnina. Bečka gradska uprava toga je itekako svjesna pa je prošle godine za sadnju stabala i održavanje postojećeg zelenila izdvojila čak osam milijuna eura, a ove je godine za istu namjenu dodala još tri. No, u gusto izgrađenim dijelovima Beča ipak postoje lokacije na kojima se stabla ne mogu saditi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER