Webinar: Održiva budućnost

Teme webinara su koncept održivog razvoja i Program 2030.

U utorak 7. srpnja u organizaciji Europskog doma Zagreb i Europskog pokreta Hrvatska te u suradnji s udrugom Priroda za sve putem platforme Zoom održava se webinar pod nazivom „Održiva budućnost“.

Na webinaru ćemo pričati o konceptu održivog razvoja i Programa 2030., o tome koliko mi možemo pridonijeti opstanku okolišne ravnoteže te kako utječemo na okoliš koji svakodnevno koristimo.

Održivi razvoj postao je jedan od ključnih elemenata u formuliranju i provođenju razvojnih politika u svijetu. Danas je temeljen na razumijevanju povezanosti njegove tri temeljne sastavnice: društvo, okoliš i gospodarstvo. Ravnoteža između sve tri sastavnice i njezina operacionalizacija u praksi osigurava dugoročan razvoj ljudskog društva u očuvanom okolišu.

Program 2030. usvojen je nakon trogodišnjeg procesa konzultacija, u kojem su bile zastupljene sve društvene skupine na svim razinama. Program je mnogo opsežniji od prijašnjeg, a za uspješnu provedbu bit će potrebno uključiti sve resurse, domaće i međunarodne, javne i privatne. Sve zemlje morat će dati svoj doprinos, uzimajući u obzir razinu razvoja, nacionalni kontekst i vlastite sposobnosti. Nacionalna odgovornost i odgovornost prema građanima bit će od ključne važnosti za uspjeh Programa.

Na webinaru će se pričati o konceptu održivog razvoja i Programa 2030., o tome koliko možemo pridonijeti opstanku okolišne ravnoteže te kako utječemo na okoliš koji svakodnevno koristimo.

Govornice na webinaru su:

  • Ana Rosandić, mag.geol., predsjednica udruge Priroda za sve
  • Anja Jordanić, mag.soc., asistentica i koordinatorica projektima udruge Priroda za sve

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

Rješenja su na otocima

U Hrvatskoj će se u zajedničkoj organizaciji udruge malih i održivih otoka SMILO i udruge Pokret otoka održati stručna panel rasprava i to u četvrtak, 4. lipnja 2020. s početkom u 10 sati i u trajanju od 2 sata. Događaj će se organizirati putem platforme GoToWebinar.

Greenpeace: Zemlji treba zeleni oporavak

Aktivisti Greenpeacea u utorak su ispred zgrade Hrvatskog sabora na Trgu sv. Marka, na četverometarskim nosilima donijeli rekvizit planeta Zemlje spojen na infuziju. Ovim performansom ukazali su na alarmantno stanje našeg planeta te naglasili potrebu za „zelenim oporavkom“, odnosno stavljanjem zaštite okoliša i klime u središte planiranja oporavka od pandemije koronavirusa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER