Osječanke i Osječani (greškom) upozoreni na visoke koncentracije ozona

Zbog opasnosti za ljudsko zdravlje

Osječka gradska uprava upozorila je Osječan(k)e da im se zbog visokih koncentracija prizemnog ozona ne preporučuje boravak, ni fizička aktivnost na otvorenom prostoru u vremenu između 17 i 21 sat.

Informacija je objavljena temeljem izdanog upozorenja Centra 112, kojim se građankama i građanima Osijeka, a posebno maloj djeci, starijim osobama, kroničnim bolesnicima, trudnicama te općenito osobama slabijeg zdravlja, ne preporučuju boravak i fizička aktivnost na otvorenom u vremenu od 17-21 sat. 

Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje na način da izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, upozorili su iz osječke gradske uprave.

Prema naknadnoj obavijesti Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, došlo je do kvara uređaja za mjerenje koncentracije ozona (O3) na mjernoj postaji Osijek-1. To znači da su građani pozvani na oprez temeljem pogrešnog podatka s mjerne postaje Osijek-1. Prema objavi na mrežnim stranicama HAOP-a, kvar će biti otklonjen u najkraćem roku.

Gradska uprava podsjeća kako Državni hidrometeorološki zavod odrađuje podatke mjerenja s mjernih postaja, a Centar 112 prosljeđuje informaciju jedinicama lokalne samouprave koji potom o istom izvještavaju javnost. U Gradu Osijeku izražavaju uvjerenje da će nadležne službe što skorije otkloniti nastali problem.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Onečišćenje zraka: Hrvatska nije značajno ugrožena

U Republici Hrvatskoj sveukupno 71 mjerna postaja državne i lokalne mreže redovito prati kvalitetu zraka, a dobiveni podaci svjedoče kako je onečišćenje posljednjih godina zabilježeno u Zagrebu, Sisku, Kutini, Osijeku, Rijeci i Slavonskom Brodu, javlja Deutsche Welle.

Pariz: Zabranjen promet vozilima koja najviše onečišćuju zrak

Zbog visokog onečišćenja ozonom, koje je posebno zahvatilo parišku regiju Île-de-France, jučer je uvedeno ograničenje prometa na području unutar autoceste A86 koja okružuje Pariz. Zabranjeno je prometovanje svim vozilima s Crit'air vinjetama 4 (smeđa) i 5 (siva), dakle onima koja najviše onečišćuju zrak. Zabrana je još uvijek na snazi.

U Parizu ograničenja prometa zbog onečišćenja ozonom

Ozon može uzrokovati iritaciju očiju, nosa, grla i otežano disanje, posebno kod osjetljivih ljudi, a današnji će dan za parišku regiju biti već 12. dan prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti za ozon u zraku od početka srpnja, javlja Le Parisien.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER