Novi ekološko prihvatljivi premazi za brodove

Jednostavnije i čišće uklanjanje obraštaja s brodova

Gomilanje dodatne mase na brodovima uvelike smanjuje njihovu hidrodinamičku učinkovitost, odnosno dolazi do smanjenja brzina, veće potrošnje goriva i stvaranja više emisija CO2. Također, sve to dovodi i do velikih novčanih gubitaka. Korištenje novog premaza omogućit će lakše uklanjanje obraštajnih organizama s podvodnog dijela brodskog trupa. Zahvaljujući novom premazu, uklanjanje obraštaja izvodit će se vrlo jednostavno – povremenim brisanjem brodskog trupa sa spužvom.

Pojam obraštaja (engl. biofouling) označava kolonije biljnih i životinjskih organizama na uronjenim površinama brodova i drugih potopljenih objekata. U najčešće obraštajne organizme ubrajaju se balanidi (priljepci), mekušci i morske trave.

Brod postaje podložen obraštanju nakon porinuća u more. Stvaranjem obraštaja dolazi do povećanja otpora, a time posljedično i do povećanja potrošnje goriva što uzrokuje novčane gubitke.

Za zaštitu brodskog trupa koriste se različiti zaštitni premazi

Većina protuobraštajnih premaza prisutna na tržištu, djeluje tako da postupnim otpuštanjem toksičnih tvari uništava priljepke, dagnje i ostale obraštajne organizme. Nažalost, korištenjem takvih premaza ujedno dolazi i do otpuštanja toksičnih, štetnih tvari u more čime se narušava stanje okoliša. Mnogi od protuobraštajnih premaza su zbog toga zabranjeni. To uključuje organske premaze poput tributiltina (TBT).

S ciljem razvijanja ekološko prihvatljivih premaza koji ne djeluju na način koji šteti okolišu, istraživački tim s njemačkog Sveučilišta u Kielu zajedno s kolegama iz jedne od svojih spin-off tvrtki, Phi-Stone, razvili su novi premaz koji vrlo jednostavno uklanja nakupljeni obraštaj bez utjecaja na okoliš.

Premaz je izrađen od polimernog kompozita na bazi poliuretana (PTU) i od posebno oblikovanih keramičkih čestica što njegovu površinu čini iznimno glatkom. Korištenje takvog premaza otežava obraštajnim organizmima rast na brodskim trupovima i olakšava čišćenje brodova. Ovaj novi pristup dobio je međunarodnu nagradu u kategoriji inovativne pomorske tehnologije.

Trajnije i ekološko prihvatljivije korištenje

Proizvodnja ovakvog premaza ne zahtijeva otapala, dugotrajniji je i njegovim se korištenjem u more ne otpuštaju onečišćujuće tvari – za razliku od široko rasprostranjenih, konvencionalnih protuobraštajnih premaza koji sadrže bakar čijom upotrebom dolazi do otpuštanja toksičnih tvari u more. Očekuje se da će se sljedeće godine zabraniti spojevi na bazi bakra, što će drastično povećati potrebu za ekoloških prihvatljivijim i dugotrajnijim premazima za brodove.

„Godišnje se u svijetu koristi oko 80,000 tona protuobraštajnih premaza. Trošak njihova korištenja iznosi oko 4 milijarde dolara godišnje, a da ne spominjemo koliki je to teret i trošak za oceane koje su izloženi štetnim utjecajima takvih premaza“, izjavio je Ingo Paulowicz, član Uprave Phi-Stonea, s ciljem naglašavanja potrebe za korištenjem ekološko prihvatljivijih alternativa.

Utječu na povećanje potrošnje goriva

„Procjenjuje se kako stvaranje obraštaja povećava potrošnju goriva za oko 40 posto što povećava troškove za oko 150 milijardi dolara i uzrokuje nepotrebno onečišćenje okoliša“, dodao je Paulowicz.

Kako bi se ispitala učinkovitost novorazvijenog premaza, nanesen je na trup broda koji redovito putuje između Belgije i Gabona u središnjoj Africi. Čak i nakon dvije godine, zamijećeno je značajno smanjenje obraštaja, a prisutni organizmi lako su se uklanjali pomoću obične spužve.

Istraživački tim trenutno radi na razvoju premaza u spreju čime će se dodatno olakšati njegovo nanošenje na veće brodske površine.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Tehnologija s ružama pruža bolji i jeftiniji način pročišćavanja vode

Solarno isparavanje ekološki je način pročišćavanja vode pri kojem se sunčeva svjetlost koristi za zagrijavanje onečišćene vode i pretvara je u vodenu paru koja ponovno kondenzira natrag u kapljevinu. Ta čista kapljevina zatim se koristi kao pitka voda. Ovaj novi sustav ima dobru djelotvornost te mu je struktura imitacija cvijeta ruže.

Autonomni robotski brodovi za prikupljanje otpada iz amsterdamskih kanala

Istraživači MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) i Amsterdamskog instituta za napredna metropolitanska rješenja (AMS Institute) udružili su se kako bi razvili autonomni robotski brod koji će se između ostaloga koristiti i za uklanjanje otpada iz mnogobrojnih amsterdamskih kanala.

Uklanjanje lijekova za anksiozne poremećaje iz otpadnih voda

Konvencionalna postrojenja za obradu otpadnih voda često ne mogu učinkovito ukloniti farmaceutike, tj. lijekove  i ostale tzv. „nove onečišćujuće tvari“ iz otpadnih voda. Međutim, razvojem nove metode koja koristi nanovlakna omogućuje se povoljnije uklanjanje takvih spojeva iz otpadnih voda, a posebice psihoaktivnih farmaceutika koji se koriste za liječenje anksioznih poremećaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER