Tehnologija s ružama pruža bolji i jeftiniji način pročišćavanja vode

Ovaj izum mogao bi pokrenuti nove primjere tehnologije solarnog isparavanja pri proizvodnji čiste vode za pojedince i za kućanstva

Solarno isparavanje ekološki je način pročišćavanja vode pri kojem se sunčeva svjetlost koristi za zagrijavanje onečišćene vode i pretvara je u vodenu paru koja ponovno kondenzira natrag u kapljevinu. Ta čista kapljevina zatim se koristi kao pitka voda. Ovaj novi sustav ima dobru djelotvornost te mu je struktura imitacija cvijeta ruže.

Tim istraživača sa Sveučilišta Texas u Austinu pod vodstvom izvanredne profesorice Dongolei Emme Fan započeo je ovaj projekt s okruglim komadićima papira na koje je bio nanesen sloj crnog polimera pod nazivom polipirol za koji je poznato da vrlo dobro pretvara sunčevu svjetlost u toplinu. Papiri su na početku bili jednostavno položeni vodoravno na tlo te izloženi sunčevoj svjetlosti gdje su se pokazali potencijalno dobrima za upotrebu u tehnologiji solarnog isparavanja iako im učinkovitost nije bila dovoljna za praktičnu upotrebu.

Fan je, inspirirana knjigom pod nazivom The Black Tulip, nastavila svoj projekt stavivši više papirića zajedno u aranžman sličan laticama ruže unutar staklene posude. Onečišćena voda dovedena je u papiriće putem cijevi koja je izgledala poput stabljike i koja je bila postavljena u spremnik ispod ruže.

Otkriveno je da ovakva struktura papirića omogućuje većoj količini sunčeve svjetlosti kontakt s polipirolom budući da se svjetlo koje se ne apsorbira u jednom papiriću odbija na drugi papirić. Nadalje, na ovaj je način povećana i površina za rasipanje vodene pare.

Kao rezultat, solarni isparivač u obliku ruže sada može proizvesti preko 1,9 litara pročišćene vode po satu po kvadratnom metru (10,7 ft2). Bilo koji teški metali ili bakterije koje su prisutne u onečišćenoj vodi zaostaju na papiru kada voda prelazi u vodenu paru, a jednako tako zaostaje i sol prisutna u morskoj vodi.

Također, ova je tehnologija jako jeftina, budući da izgradnja pojedine strukture košta manje od dva američka centa. Nasuprot tomu, istraživači navode da su drugi sustavi solarnog isparavanja skupi, veliki te proizvode relativno malu količinu čiste vode.

„Naš racionalni dizajn i jeftina proizvodnja 3D origami fototermalnih materijala predstavlja prvi ovakav prenosivi, niskotlačni sustav skupljanja vode na principu isparavanja vode“, navodi doktorand Weigu Li, glavni autor rada. „Ovo bi moglo pokrenuti nove primjere tehnologije solarnog isparavanja pri proizvodnji čiste vode za pojedince i za kućanstva.“

Rad je nedavno objavljen u časopisu Advanced Materials.

  • Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beograd konačno dobiva postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je skoro potpisivanje sporazuma o projektiranju, financiranju i izgradnji prve faze postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u beogradskom naselju Veliko Selo na području gradske općine Palilula, objavljeno je na stranicama Grada Beograda.

Harare se suočava s krizom vode

Situacija s vodoopskrbom u Harareu je jako loša. Zbog suša i raspada vodoopskrbnog sustava bez vode je više od dva milijuna stanovnika glavnog grada Zimbabvea. Predgrađa grada nemaju vode već nekoliko tjedana, a prijavljeni su i prvi slučajevi tifusa.

Potpuno nov način uklanjanja žive iz onečišćene vode

Voda onečišćena živom i drugim toksičnim, teškim metalima jedan je od glavnih uzročnika brojnih okolišnih šteta i zdravstvenih problema diljem svijeta. No, švedski znanstvenici predstavljaju potpuno nov način čišćenja onečišćenih voda i to – elektrokemijskim procesom.

Novi solarni destilator ima skoro savršenu učinkovitost u pročišćavanju vode

Pristup pitkoj vodi jedan je od glavnih svjetskih problema, ali grupa istraživača sa Sveučilišta Buffalo osmislila je novi pristup staroj tehnologiji koja koristi sunčevu energiju za pročišćavanje vode. Pod vodstvom izvanrednog profesora električnog inženjerstva Qiaoqiang Gana, napravljen je uređaj koji koristi crni, ugljikom namočeni papir za proizvodnju pitke vode, koji prema tvrdnjama istraživača ima gotovo savršenu učinkovitost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER