Video nadzor omogućuje kažnjavanje neodgovornih građana

Ne odlažite građevinski i glomazni otpad na javnim površinama!

Komunalno redarstvo Grada Splita je u proteklom razdoblju izdalo oko 40 mandatnih kazni i sedam prekršajnih naloga protiv fizičkih i pravnih osoba radi nelegalnog odlaganja građevinskog i krupnog otpada, javlja Grad Split.

U suradnji s Policijskom upravom Splitsko-dalmatinskom, a zahvaljujući dokazima s video kamera koje pokrivaju pojedina područja, splitsko komunalno redarstvo je prošlog tjedna uputilo prekršajne naloge na nekoliko adresa građana i pravnih osoba. Prema važećoj Odluci o komunalnom redu, građani koji su uhvaćeni u prekršaju dužni su platiti kaznu za nepropisno odlaganje otpada i onečišćenje okoliša u iznosu od 500 do 1.000 kuna, a pravnim osobama kazna se naplaćuje u visini od 2.000 do 10.000 kuna. 

Čistoća Split od kraja listopada prošle godine kontinuirano čisti divlja odlagališta građevinskog otpada u svim gradskim kotarima i mjesnim odborima, a zatim ga dalje predaje ovlaštenoj tvrtki na zbrinjavanje. Tako je od početka ove godine ukupno prikupljeno 650 tona otpada, a kako se svaka tona otpada predana na zbrinjavanje plaća iznosom od 450 kuna, to znači da je iz gradskog Proračuna ukupno izdvojeno čak 292.500 kuna.

Gradska uprava podsjeća da građevinski otpad nije dopušteno ostavljati na javnim gradskim površinama te da su ga građani dužni zbrinuti kod ovlaštenog koncesionara. Inače, Grad Split te susjedni gradovi i općine do kraja godine trebaju osigurati novu lokaciju prihvata građevinskog otpada za šire splitsko područje.

Kada je u pitanju glomazni otpad, stari namještaj, madraci i drugo, građani imaju pravo na besplatan odvoz, a raspored odvoza po kotarima i mjesnim odborima objavljen je na internetskim stranicama Čistoće Split.

"Pridržavanjem tog rasporeda i odgovornim postupanjem s otpadom iz kućanstva građani/ke Splita mogu pridonijeti čistoći gradskih javnih površina", poručuju iz splitske gradske uprave. 

Grad Split / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zaustavimo višestruke štete od jednokratne plastike!

Zelena akcija zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da žurno propiše zakonske mjere s ciljem značajnog smanjenja proizvodnje, potrošnje i zagađenja jednokratnom plastikom. Ujedno poziva građane i građanke da prestanu koristiti štetne jednokratne plastične proizvode.

Obrada i recikliranje građevnog i glomaznog otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je 30. siječnja 2020. godine otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za uspostavu postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada.

Obrada i recikliranje građevnog i glomaznog otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je 30. siječnja 2020. godine otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za uspostavu postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER