Uređenje poučne staze na Vrhovčaku unutar Park šume Stražnik

Uspostava nove poučne staze u vrijednosti od 750.000 kuna

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije dobila je Odluku o odobrenju bespovratnih sredstava u iznosu od 743.950,00 kn za uređenje poučne staze na Vrhovčaku unutar Park šume Stražnik.

Sredstva su dobivena iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.,  mjera „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“. Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativno, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza.

Projektom je predviđen popravak i uređenje dijela postojeće planinarske staze, uz zadržavanje niveleta staze te izgradnja novih sadržaja. Poučna staza „Upoznajmo šumu“ uredit će se na stupovima izdignutima pola metra iznad zemlje. Uz stazu će se postaviti interpretativne i poučne ploče,  odmorišta s klupama te napraviti mali edukativni centar na otvorenom namijenjen prvenstveno djeci i školi u prirodi.

Zasadit će se i novi nasadi i to udomaćenih vrsta, aromatičnog bilja te voćkarica. Cilj poučne staze „Upoznajmo šumu“ jest približiti svijet prirode ljudima, i probuditi svijest o očuvanju biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje, i čini ga raznolikim, jedinstvenim i lijepim.

Sunčani Stražnik mješovita je sastojina hrasta kitnjaka, cera, gorskog javora i crnog bora. Crni bor ili Pinus nigra crnogorično je stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Naraste do 40 m visine. Krošnja je jajasta, a u starijoj dobi i na kamenitom tlu široko zaobljena ili kišobranasta. Pupovi su dugi 1-2 cm, smolasti, okruglasti u pršljenovima, prekriveni tankim sivim ljuskicama. Kora je debela, tamnosiva i izbrazdana. Debela je i do 10 cm. Cvate u svibnju. Muški cvjetovi su žućkasti, dugi oko 2 cm i u grupama, a ženski su cvjetovi pojedinačni. Može podnijeti zasjenu obližnjeg drveća, iako podmladak treba dosta svjetla za razvoj. Popravlja tlo, podnosi, sušu, žegu i buru.

U doba koronavirusa svi smo postali svjesniji važnosti prirode, prirodnih ljepota koja nas okružuju te njenog očuvanja. Staza „Upoznajmo šumu“ i još jedna za koju Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije očekuje rezultate natječaja bit će zasigurno nova mjesto za rekreaciju Samoboraca i svih posjetitelj(ic)a Samobora.

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Susret s rijekom kroz sva osjetila

„Susret s rijekom“ je projekt je vrijedan 9,21 mil. kuna, od čega je 7,828 mil. kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.″.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

Nova akcentna rasvjeta tvrđave Lovrijenac

Pri rekonstrukciji vrijednoj 105.000,00 kuna korišteni su energetski učinkoviti reflektori i svjetiljke u LED izvedbi što je uz prethodne izrađene proračune omogućilo redukciju broja reflektora uz bolje svjetlosne efekte od prijašnjeg stanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER