Pregrada dobila punionicu za električna vozila

Ukupna vrijednost projekta je 54.092,50 kn, od čega iznos sufinanciranja FZOEU-a iznosi 21.637,00 kuna

Na parkiralištu ispred zgrade gradske uprave u Pregradi izgrađena je punionica za punjenje električnih vozila snage 22 kW.

Riječ je o projektu koji je bio prijavljen na Javni poziv za neposredno sufinanciranje gradnje punionica vozila na električnu energiju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 54.092,50 kn, od čega je iznos sufinanciranja Fonda 21.637,00 kuna.

Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, njeno je korištenje za sada besplatno, a usluga punjenja električnih automobila bit će dostupna 24 sata sedam dana u tjednu. Ovime se Grad Pregrada pridružio karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti.

„Ovakvi projekti imaju za cilj očuvanje okoliša i promjenu ekološke svijesti kod svih nas. Kontinuirano nastojimo potaknuti svijest o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije kroz brojne projekte koje provodimo, a koji su ujedno i ciljevi inicijative Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju kojoj je i Grad Pregrada potpisnik“, istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Grad Pregrada / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

I punionice za električna vozila mogu biti ugodno mjesto za odmor

Arhitektonska tvrtka COBE sa sjedištem u Kopenhagenu nedavno je predstavila projekt možda najljepših i najodrživijih stanica za punjenje električnih vozila na svijetu. Ove ultra brze solarne stanice su u cijelosti izgrađene od reciklabilnih materijala, a njihova posebnost nije samo u tome što omogućuju punjenje vozila za 15 minuta, već vozačima također nude lijepo i ugodno mjesto za odmor i opuštanje.

Solarni kišobran u obliku tulipana kao punionica električnih vozila

Sve popularnije korištenje obnovljivih izvora energije dovelo je do razvoja zanimljivih proizvoda koji se, osim visokom funkcionalnošću, ističu i vizualno privlačnim dizajnom zbog kojeg se prirodno stapaju s ambijentom u kojem se nalaze.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER