Aplikacije za praćenje COVIDa-19: Zastupnici ističu potrebu za očuvanjem privatnosti građana

Nacionalne vlasti i vlasti EU-a moraju u potpunosti poštovati zakonodavstvo o zaštiti podataka i privatnosti!

Građani trebaju jamstva za zaštitu podataka i privatnosti kad je riječ o korištenju novih aplikacija za praćenje na pametnim telefonima, u kontekstu upravljanja pandemijom, ističu zastupnici u Europskom parlamentu.

U raspravi na plenarnoj sjednici u četvrtak, europarlamentarci su istaknuli kako aplikacije za praćenje kontakata – uz druge mjere vezane uz suzbijanje bolesti COVID-19, kao što su socijalno distanciranje, korištenje maski te testiranje, mogu pomoći u upravljanju pandemijom. No, većina zastupnika upozorila je i da se pri korištenju aplikacija mora jamčiti sigurnost osobnih podataka i privatnost građana. Većina država članica EU-a već je pokrenula ili namjerava pokrenuti mobilnu aplikaciju za praćenje pojedinaca koji su zaraženi ili kojima prijeti opasnost od zaraze virusom.

No, zastupnici su istaknuli da ove aplikacije trebaju u potpunosti biti dobrovoljne, ne smiju biti diskriminirajuće te moraju biti transparentne. Korištenje aplikacija mora strogo biti ograničeno na praćenje kontakata, a podaci se moraju brisati čim to okolnosti dopuste. Europarlamentarci također navode potrebu koordiniranog pristupa razvoju i korištenju aplikacija kako bi se omogućila njihova prekogranična interoperabilnost.

Povjerenik Didier Reynders je odgovorio na izraze zabrinutosti zastupnika ističući da će nacionalne vlasti surađivati s tijelima EU-a za zaštitu podataka kako bi se osiguralo da aplikacije budu u skladu sa zakonima EU-a o privatnosti i zaštiti podataka. Također je naglasio da Komisija nastoji osigurati zajednički pristup među državama članicama EU-a kako bi aplikacije bile interoperabilne.

Podsjetimo, u rezoluciji od 17. travnja Parlament je istaknuo da nacionalne vlasti i vlasti EU-a moraju u potpunosti poštovati zakonodavstvo o zaštiti podataka i privatnosti. „Podaci o lokaciji s mobilnih uređaja mogu se obrađivati samo u skladu s Direktivom o e-privatnosti i Općom uredbom o zaštiti podataka“, navodi se u rezoluciji.

Komisija je 16. travnja objavila smjernice o razvoju novih aplikacija za praćenje kako bi osigurala da su u skladu s europskim zakonima o privatnosti i zaštiti osobnih podataka, a 13. svibnja smjernice za interoperabilnost odobrenih mobilnih aplikacija za praćenje zaraženih osoba.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Online rasprava „Zaštita okoliša i klimatske promjene“

O nizu izazova u zaštiti okoliša i prava na zdrav život u Hrvatskoj govore sve brojnije pritužbe koje Uredu pučke pravobraniteljice šalju građani/ke i okolišne udruge, a najčešće se odnose na održivo gospodarenje otpadom ili unapređenje zaštite voda, zraka i tla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER