Požar na deponiji otpada u blizini Slavonskog Broda

Zbog požara na odlagalištu otpada Baćanska kod Davora traže se ostavke odgovornih, između ostalih načelnika Đure Anđelkovića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića

Sinoć je izbio požar na odlagalištu otpada Baćanska kod Davora. Kako javlja portal SBplus.hr, vatrogasci DVD-a iz Davora i Orubice satima su se borili s požarom, dimom i jakim naletima vjetra, no požar je ipak stavljen pod kontrolu.

„Jučer u 17:56 sati DVD Orubica je dobilo dojavu o požaru na deponiju smeća Baćanska u Davoru, a na intervenciju gašenja požara odazvalo se 14 vatrogasaca koji su sa dva vatrogasna vozila i privatnim automobilima izašli na požarište“, navodi se u objavi DVD Orubica.

Vatrogasci su se s vatrom borili i razgrtanjem otpada buldožerom, kako bi se pojačalo rashlađujuće djelovanje vode u dubini deponije. Nažalost, vremenski uvjeti im zbog jakih naleta vjetra nisu bili naklonjeni, pa su vatrogascima DVD Orubica u pomoć priskočili vatrogasci DVD-a Staro Petrovo i DVD-a Godinjak. Požar je stavljen pod kontrolu tek oko 22:35 sati, a lokaciju su do ranih jutarnjih sati nadzirali vatrogasci DVD Davor.

Kako javlja portal SBplus.hr, vatrogasci iz Davora i Orubice su na intervenciji bili i u noći s 19. na 20. travnja kada je na istoj lokaciji izbio požar.

Iako imaju povjerenje u svoje vatrogasce, mještani Općine Davor i okolnog područja strahuju za svoje zdravlje.

„Nemaju informaciju što na tom odlagalištu gori, kako se trebaju ponašati, kakve zaštitne mjere trebaju poduzimati, koliko su dimovi od sagorijevanja opasnog otpada opasni za zdravlje ljudi? Što je s podzemnim vodama i izvorištem s kojeg se opskrbljuje 60 tisuća građana“, pitanja su koja su postavili iz Županijske organizacije HSS-a Brodsko-posavske županije, koja se također oglasila o požaru.

„Građani nisu sigurni za svoje zdravlje zbog požara koji treba gasiti, nisu sigurni zbog blizine deponije koju treba sanirati, a  vladajući dovoze nove količine smeća“, ističe se u objavi.

Također, saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović kontinuirano četiri godine upozorava  na  neprihvatljivo odlaganje otpada na ovom odlagalištu te je više puta sa saborske govornice tražio sanaciju odlagališta. Posljednji put  20. siječnja 2020., no nitko od nadležnih nije reagirao.

Navodi se kako su „u krugu 1,5 kilometara vodocrpilište i deponija smeća koja ima uporabnu dozvolu za 115.000 tona smeća, a dovezeno je 40.000 tona više od dozvoljenog“ te se zbog toga traži odgovornost nadležnih.

„Ekološka bomba je eksplodirala. Deponija Baćanska kod Davora gori. Pozivamo župana Marušića i premijera Plenkovića  da  djeluju u interesu naroda i saniraju štetu te tražimo zatvaranje odlagališta i ostavke načelnika Đure Anđelkovića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića“, stoji u priopćenju županijske organizacije HSS-a Brodsko-posavske županije.

Brođani se godinama bezuspješno bore za čist zrak i vlastito zdravlje. Čini li vam se da MZOE i lokalna vlast doista nešto čine po tom pitanju?

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Potpisan Ugovor za izradu studijsko-projektne dokumentacije RCGO Šagulje

RCGO „Šagulje" zajednički je projekt Brodsko-posavske, Sisačko moslavačke i Požeško-slavonske županije, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela regije koji za cilj ima uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području ove tri županije. Ovaj projekt  jedna je od najvećih investicija u županiji.

Potpisan ugovor o realizaciji projekta RCGO Šagulje

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna s 90 posto sredstava financirat će se europskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., dok će županije navedeni projekt sufinancirati u  preostalom iznosu od 10 posto.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER