rescEU | Isporučene dodatne pošiljke zaštitnih maski FFP2

Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj isporučene maske u okviru sustava rescEU

Nakon prošlotjedne isporuke Italiji, dodatne pošiljke zaštitnih maski FFP2 isporučene su Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj u okviru sustava rescEU. Radi se o prvoj zajedničkoj europskoj pričuvi medicinske opreme, uspostavljenoj prošlog mjeseca kako bi se pomoglo zemljama pogođenima pandemijom koronavirusa, objavila je Europska komisija.

Europska komisija je 19. ožujka uspostavila stratešku RescEU zajedničku europsku zalihu za hitnu medicinsku opremu, kao što su ventilatori, zaštitne maske i laboratorijske zalihe za pomoć zemljama EU-a u borbi s pandemijom koronavirusa.

 

„Neprekidno radimo na popunjavanju pričuve medicinske opreme u okviru sustava rescEU i već imamo zalihu maski. Španjolska, Italija i Hrvatska prve će primiti opremu, a zatim će uslijediti ostale isporuke. Zahvaljujem Rumunjskoj i Njemačkoj što su pristale biti prve države članice u kojima se pohranjuje oprema za rescEU“, izjavio je povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič.

Navedena potpora nadovezuje se na mobilizaciju zdravstvenih timova, maski i sredstava za dezinfekciju putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu te na bilateralne ponude država članica.

Rumunjska i Njemačka prve su države članice domaćini pričuve sustava rescEU i stoga su odgovorne za nabavu opreme, dok Komisija u potpunosti financira, primjerice, zalihu osobne zaštitne opreme.

U navedenim je pošiljkama Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj dosad isporučeno već 330.000 maski, a slijede i daljnje pošiljke.

Kako funkcionira kapacitet sustava rescEU?

Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije, koji se brine o tome da se ona šalje onamo gdje je najpotrebnija. U ovom su slučaju odabrane Španjolska, Italija i Hrvatska na temelju potreba koje su izrazile u svojim zahtjevima za pomoć u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Strateške medicinske zalihe dio su šire pričuve sustava rescEU, koja među ostalim obuhvaća sredstva za gašenje požara iz zraka i kapacitete za medicinsku evakuaciju. Upotreba pričuve sustava rescEU krajnja je mjera u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, koja se može aktivirati za sve vrste prirodnih opasnosti i opasnosti uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

U Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu sudjeluju države članice EU-a, Ujedinjena Kraljevina (tijekom prijelaznog razdoblja), Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska.

Europska komisija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bez carine na medicinsku opremu za borbu protiv COVIDa-19

Europska komisija je u petak navečer odobrila zahtjeve država članica EU-a i Ujedinjene Kraljevine da privremeno ukine plaćanje carina i PDV-a na uvoz medicinskih proizvoda i zaštitne opreme iz trećih zemalja kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa.

EU zaustavila primjenu vlastitih pravila o medicinskoj opremi

Europski parlament u petak je izglasao jednogodišnju odgodu primjene EU regulative o medicinskim uređajima kako se, u uvjetima pandemije, ne bi poremetila opskrba bolnica. Eurozastupnica dr. Biljana Borzan, koja je u ožujku pismom od Europske komisije tražila odgodu, pozdravila je takvu odluku.

COVID-19: Solidarnost među europskim susjedima

Od izbijanja pandemije koronavirusa, državljani EU-a pokazali su do sada nezabilježenu solidarnost, pomažući jedni drugima u svemu, od donacija maski za lice do organizacije povratnih avionskih letova za Europljan(k)e koj(e)i su usred pandemije ostali u zemljama izvan EU-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER