Potpora sektoru kulture EU-a za vrijeme pandemije COVID-19

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju na potporu umjetnicima koji su pogođeni pandemijom

Zastupnici su naglasili specifičnosti kreativnog sektora i poteškoće s kojima se umjetnici susreću te pozvali EU da im pruži potporu temeljem rezolucije usvojene 17. travnja.

Pandemija je utjecala na sve i mnogi gospodarski sektori su u teškoj situaciji, ali sektor kulture jedan je od najpogođenijih. Diljem Europe otkazane su izvedbe, festivali, konferencije i izložbe. Kina, kazališta i muzeji su zatvoreni, televizijska i filmska produkcija stavljena je na čekanje, a umjetnici ne mogu zarađivati za život.

Mnoge države članice uvele su mjere posebno usmjerene na pomaganje radnicima u sektoru kulture te su europski ministri kulture raspravljali o mjerama za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru tijekom koronavirusa na sastanku 8. travnja 2020.

EU radi na zaštiti radnih mjesta, ali posebnost kulturnog sektora otežava radnicima ispunjavanje uvjeta za potporu. Zbog toga, parlamentarni odbor za kulturu od EU-a traži uvođenje posebnih mjera kako bi se sektoru pomoglo da preživi krizu.

U pismu upućenom povjereniku za unutarnje tržište Thierryju Bretonu i povjerenici za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyi Gabriel zastupnici predlažu:

  • Zaštitu umjetnika koji ne ispunjavaju uvjete za nacionalne programe potpore u okviru programa Kreativna Europa
  • Osiguravanje da sredstva EU-a dođu do sektora kroz povećanje sredstava za Kreativnu Europu
  • Stvaranje financijskog instrumenta u okviru Europskog investicijskog fonda za usmjeravanje sredstava u sektor

„Potrebno je učiniti više na razini EU-a kako bi se pružila potpora prilagođena za radnike u sektoru kulture sve dok se stvari ne vrate u normalu“, rekla je predsjednica odbora za kulturu Sabine Verheyen (EPP, Njemačka).

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Kreativna Europa

Novi program EU Kreativna Europa podupire europsku kinematografiju te kulturni i kreativni sektor s ciljem njihovog doprinosa održivom rastu i zapošljavanju. Predloženi proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine je 1.8 milijardi EUR-a, što je ujedno i najveća svjetska potpora za kulturnu i kreativnu industriju.

Digitalna Europa - novi program financiranja EU-a

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojem je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

Digitalna Europa - novi program financiranja EU-a

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojem je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER