Split: Preporuka o prestanku otkupa plastične ambalaže

Koronavirus na nekim površinama ipak duže preživljava

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije svim trgovačkim centrima preporučuje prestanak otkupa plastične ambalaže. Naime, prema mišljenju epidemiologa koronavirus se najdulje zadržava upravo na plastici.

Kako je objavljeno na stranicama Grada Splita, Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije donio je preporuku svim trgovačkim centrima da prekinu otkup plastične ambalaže, iz razloga što se, prema mišljenju epidemiologa, koronavirus najduže zadržava na plastici.

Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM), a koju su proveli znanstvenici iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Sveučilišta UCLA i Princetona, poznato je da na plastici, metalu i staklu koronavirus može preživjeti duže nego na ostalim površinama. Na bakru se, primjerice, zadržava i do četiri sata, na plastici i nehrđajućem čeliku dva do tri dana, a na kartonu do 24 sata.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

Splitski „Promet“ kreće u nabavku suvremenog e-ticketing sustava

Nakon dvije godine od projektne ideje, pripremljenih studija i definiranog strateškog ITU projekta, preko pripremljene studije izvodljivosti i ostale dokumentacije te potpisanog ugovora, napokon je počeo rad na suvremenom ticketing sustavu gradske tvrtke „Promet Split“, objavljeno je na mrežnim stranicama Grada Splita.

Radovi prebacivanja otpada na Karepovcu prekidaju se 5. svibnja

Unatoč dužem kišnom periodu u proteklom razdoblju te prekidima radova za vrijeme blagdana, na odlagalištu Karepovac je od početka sanacije 22. studenog 2017. godine do danas prebačeno oko 700 tisuća metara kubnih komunalnog otpada i 30 tisuća metara kubnih građevinskog šuta, što je oko 70 posto od planiranog prema Projektu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER