U Splitu predstavljen projekt „UniCompoST“

Ovaj način kompostiranja omogućuje apsolutnu kontrolu nad procesom i kvalitetom proizvoda

Projekt „UniCompoST“, osmišljen i realiziran u sklopu aktivnosti projekta PAZI! (Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! – programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj), predstavljen je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu u srijedu, 11. ožujka 2020.

Riječ je o projektu čiji je nositelj Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a koji se provodi u suradnji s četiri splitska fakulteta (Ekonomski fakultet, Kemijsko-tehnološki, Pravni i Filozofski fakultet) te Udrugom bivših studenata i prijatelja KTF-a.

U prosincu prošle godine, autori projekta „UniCompoST“ Zvonimir Jukić i Ante Čović-Stanić, obojica studenti druge godine diplomskog studija Kemijske tehnologije smjer Zaštita okoliša na splitskom KTF-u, dobili su priliku educirati se i pomagati drugima s problematikom biootpada. Svoj automatski vođen reaktorski komposter predstavili su na splitskom KTF-u te se nadaju da će ga za izradu završnih, diplomskih i znanstvenih radova koristiti i buduće generacije studenata i zaposlenika KTF-a te tako doprinijeti razvoju novih mogućnosti u gospodarenju otpadom.

Kako ističu autori projekta „UniCompoST“, kompostiranje se može vršiti na više načina, a odabir tehnologije ovisi o mnogo faktora. Nereaktorskim kompostiranjem mogu se obraditi ogromne količine biootpada uz mala inicijalna ulaganja, ali proces traje predugo uz nemogućnost kontrole utjecaja na proces i kvalitetu konačnog proizvoda. S druge strane, reaktorskim kompostiranjem mogu se obraditi manje količine biootpada ali se konačni proizvod dobije za 2 do 4 tjedna. Uz to ovaj način kompostiranja omogućuje apsolutnu kontrolu nad procesom i kvalitetom proizvoda.

Također, uz komposter je predstavljen i priručnik koji objedinjuje sva znanja i tehnike o kompostiranju, a koji će zasigurno koristiti i drugima u istraživačkom radu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečki vodič za život bez ambalažnog otpada

Hrpa prepunjenih spremnika za otpad: kriza koronavirusa zorno je pokazala koliko se ambalaže od prehrambenih proizvoda može nakupiti u kućanstvu kada svi ostanemo doma.

2. ZORH Susret u Splitu

2. ZORH Susret znanstvenika, stručnih djelatnika i studenata na temu zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj održat će se od 26.-27. travnja 2019. godine na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu.

Split: Javna tribina o ponovnoj upotrebi predmeta

U ponedjeljak 26. studenog 2019. s početkom u 18.00 sati u splitskom Klubu zona (Info zona, Jerina ulica 1) održat će se javna tribina o ponovnoj upotrebi predmeta. Tribina se održava u sklopu aktivnosti projekta Otpad nije smeće, koji provode Grad Split i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a cilj projekta je educiranje građana o održivom gospodarenju otpadom.  

Dodjela nagrada sudionicima natjecanja „Plastična (noćna) mora“

U ponedjeljak, 2. prosinca 2019. godine, s početkom u 10.00 sati u središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu bit će održana svečanost proglašenja pobjednika i dodjela nagrada školama - sudionicima natjecanja pod nazivom „Plastična (noćna) mora“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER