Mali Food Hub: Velika ZMAG-ova razmjena sjemena u Uraniji

Razmjenu sjemena prati umjetnički program ostvaren u suradnji s Galerijom Miroslav Kraljević

U skladu s preporukom Stožera civilne zaštite te radi važnosti osviještenog djelovanja cijele zajednice na suzbijanju pandemije koronavirusa, do daljnjeg se odgađa ZMAG-ova razmjena sjemena koja se, u sklopu Malog Food Huba, trebala održati u Uraniji, u nedjelju, 15. ožujka. O novom terminu događanja pravovremeno ćemo vas obavijestiti.

Ovogodišnje izdanje ZMAG-ove velike razmjene sjemena trebalo se održati u nedjelju, 15. ožujka od 10 do 14 sati u prostoru kreacije – URANIA (Trg E. Kvaternika 3/3) u suradnji s Malim Food Hubom, edukativnim programom Malog placa na temu održivog življenja u urbanom okruženju i u partnerstvu s Uranijom.

ZMAG-ova velika razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmjenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Tako ćete u nedjelju ovdje moći pronaći pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i čuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, nabaviti ekološke proizvode od provjerenih proizvođača i učlaniti se u Društvenu banku sjemena.

Također, u sklopu razmjene sjemena u Uraniji očekuje vas i dodatni umjetnički program. U okviru projekta Društvena banka sjemena, ZMAG i Galerija Miroslav Kraljević realizirali su novi rad mlade umjetnice Valentine Butumović koji će ovom prilikom biti predstavljen. Riječ je o umjetničkoj knjižici koja obuhvaća teme kao što su odnos biljaka i okoliša te biljaka i ljudskog tijela, ali i prakse očuvanja sjemena, a sav materijal objedinjen je vizualima i osobnim naracijama.

  • Razmjene sjemena pružaju mogućnost “živog” kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. / Foto: Nives Sertić

Iako živimo na planetu raznovrsnosti i obilja, biološka raznolikost se rapidno gubi, a sjeme se standardizira. Čuvanjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja našu gastro-kulturu i identitet, štiti se bioraznolikost okruženja i potiče lokalna društveno-ekonomska održivost na dobrobit lokalne zajednice i okoliša. A upravo to nagovještava bolju budućnost hrane za sve.

Sjeme je iznimno važno jer je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne države, a od 2014. godine proglašeno je i nematerijalnom kulturnom baštinom UNESCO-a. Za uzgoj zdravih plodova oduvijek je bilo najbitnije imati prirodno, domaće sjeme, dobiveno iz biljaka uzgojenih na organski način. Upravo s takvim sjemenom počinje put održivog razvoja, koji čuva okoliš i kvalitetu tla, za razliku od koncvencionalnog uzgoja. Uz to, autohtone su vrste sjemena, za razliku od sjemena velikih korporacija, prilagođene okruženju i lokalnim uvjetima – od tla, klime i načina uzgoja – te su otpornije, a donose i neusporedivo ukusnije i bogatije plodove.

  • ZMAG-ova velika razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmjenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. / Foto: Neven Petrović

Razmjene sjemena pružaju mogućnost „živog“ kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajedničkoj kolekciji.

Sudjelovanje na Malom Food Hubu je besplatno.

  • ZMAG / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER