Na riječkom Plumbumu niče 11-metarski Neboder za ptice

Spontano useljavanje ptica odvijat će se van pisanih i nepisanih zakona i uvjeta gostoprimstva, a vrijeme će, kao jedan od najdražih Perićevih materijala, odigrati važnu ulogu u metamorfozi skulpture.

Nakon Kožarićevog Stoga sijena, riječki MMSU predstavlja novu umjetničku intervenciju u javnom prostoru iz programa Izvrnuti džep, u sklopu Europske prijestolnice kulture - „Neboder za ptice“ umjetnika Vladimira Perića Talenta.

„Novogradnja u ugodnoj rezidencijalnoj četvrti. Vrhunski dizajn, elegantni i funkcionalni stanovi. Blizina mora. Dobrodošle sve ptice, neovisno o vrsti i bračnom statusu.” Ovako bi mogao izgledati oglas za kupnju stana u „Neboderu za ptice” – skulpturi od drva i metala sa 160 ptičjih „stanova”, sve do 11 metara uvis, unutar kompleksa Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“ i Dharma hostela na riječkom Plumbumu. Iako će neboder doista poslužiti pticama, on nastaje kao umjetnička intervencija beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta, i to u sklopu ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru Izvrnuti džep Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kao dio programa Europske prijestolnice kulture.

Otvorenje i javno predstavljanje „Nebodera za ptice“ održava se u subotu 29. veljače u 12 sati.

Povratak ptica i pčela u područje nekadašnje tvornice

Ova je umjetnička intervencija sastavni dio programskog pravca Doba moći koji se, osim riječkom i europskom poviješću, bavi  različitim oblicima i odnosima moći – od destruktivne do kreativne moći te različitim područjima umjetnosti – od kazališta, filma, preko likovne umjetnosti i umjetničkih intervencija sve do arhitekture.

Neboder za ptice reflektira tip gradnje u kojem stanuju mnogi Riječani. No njegova je pozicija oprečna u odnosu na obližnji Vulkanov neboder, praznu staklenu ljušturu Tower centra te dimnjak u Vulkanovu naselju. Pri gradnji su korišteni materijali lokalnih obrtnika koji su nakon propadanja tvornice „Vulkan“ naselili područje tzv. Vulkanovog naselja.

Održivost i stopljenost s okolišem ogleda se i u odabranoj mikrolokaciji – ptice i pčele koje su za vrijeme aktivnog rada tvornice u velikom broju napustile područje, sada se vraćaju zbog ustrajnog rada na održavanju zelenih površina oko hostela Dharma.

Vladimir Perić Talent ideju o nastanku rada pojašnjava u svom duhovitom stilu: „Izgradnja nebodera za ptice ideja je mladog arhitekta koji na tavanu obiteljske kuće pronalazi staru, neiskorištenu kućicu za ptice. Ne vidjevši svrhu ovakve neobičnosti, on zastarjeli koncept prilagođava suvremenom kontekstu, u kojem humanizam, empatija ili uvažavanje individualnosti nisu pretjerano značajni pojmovi. Narativi koji oblikuju sustave stanovanja ljudi, upravljeni profitom ili činjenicom da je važno smjestiti što više ljudi u što manji prostor, bez obzira na adekvatnost takvog stanovanja i kvalitetu života, mladom arhitekti nisu strani. Tako on dolazi na genijalnu ideju izgradnje nebodera za ptice, nadajući se da će ovo postati globalna situacija i za stanovanje ptica, a da će sve zasluge, kako kroz slavu tako i kroz novac, otići upravo njemu.“

Prvi neboder za ptice umjetnik izradio u Austriji

Inače, prvi Neboder za ptice Perić je izradio još 2003. godine, u okviru međunarodnog Simpozija umjetnika u Austriji (XYZ Kunst aus Holz) održanog u sklopu tvornice za proizvodnju luksuznih kuća od drveta. Umjetnici su tijekom trajanja simpozija na raspolaganju imali sve kapacitete tvornice, od materijala preko opreme do prostora za rad. Perić je najprije, prema ornitološkim pravilima, projektirao jedan element – kućicu za ptice, a potom i čitav Neboder. Sačinjavalo ga je 160 kućica a bio je visok sedam metara. Prvi ptičji parovi, i to sjenice, doselili su već iduće godine a po umjetnikovim saznanjima,  u neboderu se još uvijek stanuje.

Vladimir Perić (1962.) studirao je grafiku i fotografiju na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu. Njegov rad pluralističkog izraza pripada konceptualnoj umjetnosti i prepoznatljiv je na raznim umjetničkim poljima: u glazbi, u vizualnoj umjetnosti – grafici i grafičkom dizajnu, fotografiji, te u likovnoj umjetnosti u kojoj se izražava u formi instalacija, objekata i ready-made objekata. Do sada je izlagao na šezdesetak samostalnih te više od 200 grupnih izložbi. Godine 2013. bio je predstavnik Srbije na 55. Venecijanskom bijenalu.

 

Okrugli stol: Održivost u svakodnevnom životu

U sklopu otvorenja, kojem će prisustvovati i Vladimir Perić Talent, održat će se prigodni program u organizaciji Hostela Dharma i Dvorane kulture „Joga u svakodnevnom životu“ s početkom u 11 sati. Dan ranije, u subotu 28. veljače u u Hostelu Dharma održan je i okrugli stol „Održivost u svakodnevnom životu“.

Hostel Dharma i Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“ partner su na izgradnji skulpture, dok kustoski tim Muzeja moderne i suvremene umjetnosti zaslužan za njezino postavljanje u Rijeci čine Kora Girin, Nataša Šuković i Slaven Tolj.

  • Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
  • Programski pravac: Doba moći
  • Partner: Hostel Dharma i Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“

Rijeka 2020 / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sirote ptice pojedu stotine fragmenata plastike na dan

Grozni prizori kitova, morskih kornjača i drugih životinja koje stradavaju zbog našeg plastičnog otpada na najtužniji način ukazuju na razmjere plastične krize. Odavno znamo da plastični otpad ugrožava i velik broj morskih i kopnenih ptica, no nova istraživanja otkrivaju koliko fragmenata plastike svakodnevno progutaju ta divna stvorenja kroz hranu koju jedu.

Kako djeca mogu pomoći pticama u gradu?

Ovo edukativno druženje dio je projekta ptičjih kućica, poznatijeg kao Tematski park Ginko, koji u sklopu sudioničkog programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture provodi neformalna inicijativa Kvart za 5.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER