Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci nastaje novi umjetnički oblikovan park

Besplatna majstorska radionica izrade suhozida namijenjena je svim uzrastima i održava se do 1. ožujka 2020. godine, svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu Rijeka (Radmile Matejčić 3, teren pored Građevinskog fakulteta).

U susjedstvu Kampus, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, do 1. ožujka odvija se besplatna majstorska radionica izrade suhozida, namijenjena svim uzrastima, koju pohađa ukupno 80-ak građana koji su se odazvali pozivu susjedstva Kampus i RIJEKE 2020.

Radionica, koja je dio projekta I am not a robot, umjetnika Darka Fritza, provodi se svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu na Trsatu, pod vodstvom mentora iz udruge 4 grada Dragodid. Najvidljiviji dio projekta je sanacija trenutno zapuštene površine uz zgradu Građevinskog fakulteta, kroz sadnju nove vegetacije uz, naravno, očuvanje već postojeće.

Ovaj umjetnički rad izvodi se na poseban način, u formi malog parka: vizualno umjetnički oblikovane hortikulture s uređenim okolišem, pri čemu sadnice bilja ispisuju veliki tekst I am not a robot, a sve se izrađuje od organskih i neorganskih materijala, kakvi su uobičajeni u oblikovanju parkova.

  • Besplatna majstorska radionica izrade suhozida namijenjena je svim uzrastima i održava se do 1. ožujka 2020. godine. / Foto: Rijeka 2020 - EPK

Osim 80-ak prijavljenih građana, u izradi umjetničkog rada sudjeluju i studenti, a organizacija vrta i sadnja biljaka lozice i lavande koje odgovaraju lokalnoj klimi, obavlja se uz superviziju krajobraznih arhitektica iz riječkog komunalnog društva Čistoća.

Park će služiti studentima, profesorima, stručnim suradnicima, ostalim zaposlenicima i gostima Sveučilišta u Rijeci, ali i stanovnicima Rijeke svih uzrasta, posebno okolnih gradskih četvrti Trsat, Vojak, Krimeja, Gornja Vežica i Podvežica.

  • Radionicu pohađa ukupno 80-ak građana koji su se odazvali pozivu susjedstva Kampus i RIJEKE 2020. / Foto: Rijeka 2020 - EPK

Darko Fritz je umjetnik, istraživač, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi, koji na Kampusu Sveučilišta u Rijeci boravi u sklopu rezidencijalnog programa Vitamin D, u okviru 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Vitamin D podrazumijeva boravak umjetnika na određenoj lokaciji, koji postaje privremeni sugrađani izvan glavne turističke sezone te uobičajenih kulturnih i umjetničkih ruta, uz direktan rad sa stanovnicima susjedstva i otvaranje tema specifičnih za određenu lokaciju. Fritz u svom radu kritički prati razvoj tehnologije koja mijenja društvo te ostvaruje niz projekata u netipičnim medijima i u javnom prostoru.

  • Ovaj umjetnički rad izvodi se na poseban način, u formi malog parka: vizualno umjetnički oblikovane hortikulture s uređenim okolišem, pri čemu sadnice bilja ispisuju veliki tekst I am not a robot. / Foto: Rijeka 2020 - EPK

Udruga 4 Grada Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja njenog sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama. Sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki. Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka 2020: Majstorska radionica suhozidne gradnje

Susjedstvo Kampus, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, poziva sve zainteresirane građane na besplatnu majstorsku radionicu izrade suhozida, namijenjenu svim uzrastima (od djece do umirovljenika), koja će se održavati od 24. veljače do 1. ožujka 2020. godine, svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu Rijeka (Radmile Matejčić 3, teren pored Građevinskog fakulteta).

Žirje: Projekt (Za)Zeleni otok

Lokve, prirodnog ili umjetnog postanka, iznimno su važne za osiguravanje dovoljnih količina vode za različite potrebe otočnog stanovništva. Njihova važnost još je veća u sredinama u kojima je voda ograničen resurs, primjerice, na otoku Žirju i mnogim drugim sredinama koje ovise o kišnici ili brodovima vodonoscima.

Radionica izrade meteorološke stranice u susjedstvu Praputnjak EPK

U sklopu Dnevnog boravka susjedstva Praputnjak, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, udruga Praputnjak - kulturni krajolik u petak, 6. ožujka 2020.g. od 17 sati u Područnoj školi Praputnjak (Praputnjak 101, Praputnjak) organizira radionicu izrade meteorološke stanice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER