Rijeka 2020: Majstorska radionica suhozidne gradnje

Otvorene prijave za radionicu izrade suhozida u susjedstvu Kampus Europske prijestolnice kulture

Susjedstvo Kampus, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, poziva sve zainteresirane građane na besplatnu majstorsku radionicu izrade suhozida, namijenjenu svim uzrastima (od djece do umirovljenika), koja će se održavati od 24. veljače do 1. ožujka 2020. godine, svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu Rijeka (Radmile Matejčić 3, teren pored Građevinskog fakulteta).

Zainteresirani se mogu prijaviti za svih sedam dana radionice ili za pojedinačne dane, sukladno vlastitim mogućnostima, a za sve sudionike radionice osiguran je alat, zaštitne rukavice i topli obrok. Polaznici moraju imati čvrstu obuću i radnu odjeću, a radionice će svakodnevno započinjati kratkim uvodnim predavanjem i uputama za rad.

Prijave na radionicu zaprimaju se do nedjelje, 23. veljače 2020. putem e-mail adrese maja.pratengrazer@rijeka2020.eu te broja mobitela 091 61 26 319. U sklopu prijave potrebno je istaknuti jedan ili više dana za koje se zainteresirani prijavljuju.

Majstorska radionica izrade suhozida provodi se pod vodstvom mentora iz udruge „4 grada Dragodid“, u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture i projekta „I am not a robot” umjetnika Darka Fritza, koji se u programu susjedstva Kampus predstavlja hortikulturnom intervencijom u prostoru. Cilj radionice je osposobljavanje polaznika za suhozidnu gradnju na primjeru izvedbe umjetničkog rada.

Podsjetimo, tehnika gradnje suhozida predstavlja nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2018. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Darko Fritz je umjetnik, istraživač, kustos suvremene i medijske umjetnosti, grafički dizajner i oblikovatelj izložbi. Studirao je arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu.

U svom umjetničkom radu koristi razne medije – kritički prateći razvoj tehnologije (od 1988. koristi video) koja mijenja društvo, no ostvaruje i niz projekata u netipičnim medijima i u javnom prostoru, kao što su regulacija tramvajskog prometa i hortikulturalne instalacije. Preuzima gotove medijske sadržaje, primjerice obavijesti o serverskoj grešci na internetu (internet koristi kao umjetnički medij od 1994.), koje transponira u druge medije, organske ili nisko i visokotehnološke.

Udruga 4 Grada Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja njenog sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama. Sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Žirje: Projekt (Za)Zeleni otok

Lokve, prirodnog ili umjetnog postanka, iznimno su važne za osiguravanje dovoljnih količina vode za različite potrebe otočnog stanovništva. Njihova važnost još je veća u sredinama u kojima je voda ograničen resurs, primjerice, na otoku Žirju i mnogim drugim sredinama koje ovise o kišnici ili brodovima vodonoscima.

Radionica izrade meteorološke stranice u susjedstvu Praputnjak EPK

U sklopu Dnevnog boravka susjedstva Praputnjak, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, udruga Praputnjak - kulturni krajolik u petak, 6. ožujka 2020.g. od 17 sati u Područnoj školi Praputnjak (Praputnjak 101, Praputnjak) organizira radionicu izrade meteorološke stanice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER