Protiv klimatskih promjena borimo se i na sudoperu

Čini se da ručno pranje posuđa u sudoperu s dva korita rezultira manjim emisijama stakleničkih plinova od korištenja perilice

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Michiganu, ručnim pranjem posuđa u sudoperu s dva korita stvaramo manje emisije stakleničkih plinova, čime je pranje natapanjem i ribanjem u toploj te ispiranjem u hladnoj vodi daleko „zelenije“ od korištenja perilice posuđa.

Istraživači Sveučilišta u Michiganu također tvrde kako se izbjegavanjem prethodnog ispiranja i izbjegavanjem opcije „sušenje grijanjem“ („heated dry“) u perilici posuđa znatno smanjuju emisije stakleničkih plinova. Uobičajena metoda „otvorene slavine“ („running tap“) pri ručnom pranju posuđa troši ipak više energije i vode nego bilo koja druga testirana metoda, a kada se umjesto nje koristi sudoper s dva korita, količina povezanih emisija stakleničkih plinova može se smanjiti za gotovo dvije trećine.

„Ovo je prva detaljna analiza cjelokupnog ciklusa ručnog pranja posuđa i pranja u perilici te pruža korisne upute za kućanstva koje navode kako poboljšati okolišni utjecaj pri korištenju obiju metoda“,  navodi autor Greg Keoleian, ravnatelj Centra za održive sustave u Školi za okoliš i održivost na Sveučilištu u Michiganu.

Usporedba metoda pranja posuđa

Ovo istraživanje nastavlja se na diplomski rad koji je izradila glavna autorica istraživanja Gabriela Porras. Istraživači su prikupljali podatke u postrojenju za proizvodnju Whirlpool perilica posuđa u Ohiju, a istraživanje na laboratorijskoj razini proveli su u sjedištu tvrtke u Benton Harboru u Michiganu.

Nekoliko prethodnih istraživanja donijelo je zaključke da korisnici mogu sačuvati vrijeme, energiju i vodu koristeći se perilicama posuđa umjesto ručnog pranja, ali mnoga od tih istraživanja nisu u obzir uzela stvarno ponašanje korisnika perilica posuđa i korištenja opcija prethodnog ispiranja i raznih odabira ciklusa pranja.

Dok se u prethodnim istraživanjima uspoređivao okolišni utjecaj ove dvije metode, većina njih nije uzimala u obzir cijeli životni vijek i okolišni utjecaj od samog početka do kraja, uključujući proizvodnju i odlaganje perilica za posuđe.

Novo istraživanje u potpunosti je proučavalo okolišne utjecaje ručnog i strojnog pranja posuđa, uključujući emisije stakleničkih plinova, utrošak vode i energije, proizvodnju čvrstog otpada i troškove. U istraživanju su također uspoređivane najbolje metode za ručno pranje posuđa i pranje u perilici s tipičnim načinom ponašanja koje je zapaženo tijekom istraživanja u laboratoriju u Benton Harboru.

Kada su ljudi koristili uobičajene prakse za ručno i strojno pranje, pranje posuđa u perilicama rezultiralo je s manje od polovice stakleničkih plinova i koristilo je manje od polovice vode u odnosu na slučaj ručnog pranja. Većina emisija bila je povezana s energijom koja se koristi za zagrijavanje vode.

Uobičajena metoda „otvorene slavine“ pri ručnom pranju posuđa, koja uključuje pranje i ribanje posuđa ispod kontinuiranog mlaza vruće vode, troši više energije i vode nego bilo koja druga testirana metoda.

Ishod se znatno promijenio u slučaju manje uobičajene metode za ručno pranje posuđa, odnosno metode s dva korita. U tom slučaju, ručnim pranjem posuđa nastalo je manje emisija stakleničkih plinova nego u bilo kojem drugom slučaju proučavanom u ovom istraživanju i to za 18 % manje nego u slučaju pranja u perilici s preporučenim najboljim praksama.

Tri stvari koje treba izbjegavati pri pranju u perilici posuđa

Ako se ipak niste spremni odreći ušteda vremena pri pranju posuđa u perilici, ovo istraživanje pruža nekoliko savjeta za smanjenje okolišnog utjecaja vaše perilice, uključujući tri ključne stvari koje treba izbjegavati:

  • Nemojte prethodno ispirati posuđe prije stavljanja u perilicu;
  • Nemojte odabirati opciju „sušenje grijanjem“ („heated dry“);
  • Ne zaboravite prilagoditi ciklus pranja, ovisno o tome što ste stavili u perilicu i koliko posuđa ima te koristite normalno pranje, osim u slučaju većeg opterećenja.

U opservacijskom su istraživanju istraživači proučavali 38 zaposlenika Whirlpoola koji su stavljali posuđe u perilice na način kako ih obično koriste u vlastitom domu ili ručno peru posuđe kao kod kuće, a potom su odgovarali na anketna pitanja povezana s njihovim ponašanjem pri pranju posuđa. Testna prostorija bila je osmišljena na način da oponaša uobičajeni prostor oko kuhinjskog sudopera u prosječnom domu.

Istraživanje je krenulo od pretpostavke da se voda grije na prirodni plin, a uočeno je da se količina emisija stakleničkih plinova znatno povećava u slučaju korištenja električnih grijača vode.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Environmental Research Communications.

Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Mikroorganizmi u blizini vulkana potpomažu skladištenje velike količine CO2

Do oko 19 posto više ugljičnog dioksida nego što se ranije smatralo, prirodno se uklanja i skladišti ispod površine Zemlje između oceanskih jaraka i vulkanskih lanaca u unutrašnjosti kontinentalnog šelfa čime se sprječava dospijevanje stakleničkih plinova u atmosferu.

Postoji i bolji način uzgoja biljaka za biogorivo

Biogorivo na bazi biljaka je na vrhu liste alternativnih tekućih izvora energije za transport, a u sve većoj uporabi je radi izbjegavanja korištenja fosilnih goriva koja proizvode stakleničke plinove.

Beč daje građanima vaučere za popravke

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER