Razina Prespanskog jezera se u pola godine smanjila za jedan metar

Najavljeno poduzimanje zajedničkih mjera triju država za spas jezera i otkrivanje razloga smanjenja vodostaja

U Sjevernoj Makedoniji su klimatske promjene i ljudski utjecaj u pola godine doprinijeli smanjenju razine Prespanskog jezera za jedan metar, javlja Al Jazeera Balkans.

U svega pola godine razina Prespanskog jezera smanjila se za jedan metar. Kako se jezero ukupne površine 273 km² nalazi na tromeđi Sjeverne Makedonije, Grčke i Albanije, lokalne vlasti traže reakciju Vlade Republike Sjeverne Makedonije, ali i susjednih država.

Krajem 2019. godine razina jezera bila je manja za 2,75 m od uobičajene, a problem je sve izraženiji posljednje četiri godine. Kao razlog se navode klimatske promjene te se ističe kako ove zime na planinama oko jezera gotovo da nije bilo snijega, zbog čega su presušili svi izvori. Strahuje se kako će smanjenje razine jezera utjecati na turizam, ribolov i uzgoj jabuka od čega živi većina lokalnog stanovništva.

Kako je Prespansko jezero ugroženo gubitkom vode i poremećajem jezerskog ekosustava, a stručnjaci navode da se razina jezera smanjuje čak i tijekom zimskih mjeseci, traži se provođenje detaljnih istraživanja kako bi se utvrdili razlozi smanjenja vodostaja jezera koje je među najstarijima na planetu. Istraživanja su potrebna i zbog toga što je ovo jezero brojnim podzemnim kanalima u krškom materijalu planine Galičica povezano s Ohridskim jezerom.

Ministar zaštite okoliša Republike Sjeverne Makedonije, Naser Nuredini, stoga najavljuje poduzimanje zajedničkih mjera za spas jezera u suradnji s Grčkom i Albanijom kako bi se otkrili razlozi smanjenja vodostaja Prespanskog jezera.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Prijeti li Balkanu skori gubitak vodnih rezervi?

Jugoistočna će se Europa u sljedećem desetljeću suočiti s velikim problemima budući da se na Balkanu očekuje smanjenje vodnih rezervi što će značajno ugroziti i proizvodnju energije u hidroelektranama.

Svjetski dan voda 2021. – Vrednovanje vode

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2022.: Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i devetu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost voda i vodnih resursa, njihove zaštite te promicanja održivog korištenja. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER