Toyota pokreće proizvodnju čiste energije iz kravljeg gnojiva

Prvo svjetsko komercijalno postrojenje koje će proizvoditi 100-postotnu obnovljivu energiju i vodik

Automobilski proizvođač Toyota uskoro otvara megavatnu elektranu u Kaliforniji koja će korištenjem kravljeg gnojiva proizvoditi električnu energiju i vodikovo gorivo. Otvaranje postrojenja očekuje se oko 2020. godine.

„Čista“ energija

Japanski automobilski gigant Toyota poduzima nadasve zanimljive poteze u području obnovljivih, čistih energija. Toyota tako oko 2020. godine planira sagraditi elektranu u kalifornijskom Long Beachu, koja će pretvarati plin metan proizveden iz kravljeg gnojiva u vodu, električnu energiju i vodik.

Prema pisanju USA Todaya, to će biti „prvo svjetsko komercijalno postrojenje koje će proizvoditi 100-postotnu obnovljivu energiju i vodik“. Projekt je poznat pod nazivom „Tri-Gen Project“, a predstavljen je na ovogodišnjem Los Angeles Auto Showu.

Procjenjuje se kako bi postrojenje dnevno moglo proizvesti 2.35 MW električne energije i 1.2 tona vodikovog goriva što je dovoljno za napajanje 2,350 prosječnih domova i dovoljno goriva za pogon 1,500 vozila na vodik dnevno.

Postrojenje će također biti opremljeno s jednom od najvećih vodikovih punionica na svijetu.

Potpredsjednik za strateško planiranju u Toyotinom predstavništvu u Sjevernoj Americi, Doug Murtha, objašnjava kako tvrtka „vidi ogroman potencijal za smanjenje emisija i poboljšanje društva“.

Vodikovo gorivo

Toyota mnogo ulaže u tehnologiju vodikovih gorivih ćelija koje su tako svoju primjenu našle u novom Toyotinom automobilu Mirai, kao i u nadolazećem Project Portal polu-kamionu.

„Ekološki osviješteni vozači zahtijevaju novije, čišće oblike prijevoza. Tako je proizvodnja novog automobila Mirai s pogonom na gorivne članke naš odgovor na njihovu potražnju, a sve s ciljem ostvarivanja bolje budućnosti“, ističe Toyota na svojim službenim web stranicama.

Cilj je smanjiti utjecaj na okoliš

Toyotin cilj je snažno smanjiti utjecaj na okoliš , kako same tvrtke, tako i njenih proizvoda, pa je nedavno postavila ciljeve da do 2040. godine prestane s proizvodnjom klasičnih motora s unutarnjim izgaranjem i da do 2050. godine smanji emisije ugljikovog dioksida za 90 posto.

Izgradnja navedenog postrojenja važna je demonstracija postavljenog koncepta i pravi dokaz koji čini čistu energiju poželjnijom od fosilnih goriva.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Nova hibridna solarna ćelija prikuplja energiju Sunca i kiše

Solarna energija postaje sveprisutna u suvremenom svijetu, no ipak ima jedan nedostatak, a to je izrazito oblačno i kišovito vrijeme. Tim kineskih inženjera razvio je hibridnu solarnu ćeliju koja može proizvoditi električnu energiju po sunčanom i kišnom vremenu, koristeći triboelektrični učinak za prikupljanje energije kretanja kišnih kapi po površini panela.

Njemačkom krajem 2021. počinju prometovati Coradia iLint vlakovi na vodik

Francuska multinacionalna kompanija Alstom potpisala je ugovor za proizvodnju i isporuku 14 garnitura vlakova pokretanih energijom vodika. Očekuje se kako će ovi vlakovi pokretani gorivnim člancima, u kojima se proizvodi električna i toplinska energija, biti pušteni u promet za potrebe njemačkog željezničkog operatera LNVG u prosincu 2021. godine.

Njemačka je ponovno dom najviše vjetroturbine na svijetu

Njemačka je odnedavno dom najvišoj vjetroturbini na svijetu. Visoka je 246,5 metara i dio je projekta male vjetroelektrane od koje se očekuje godišnja proizvodnja od 10.500 MWh, što je dovoljno za opskrbu više od 1.000 prosječnih kućanstava.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER