„Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“

Zagrebačka Športska gimnazija predstavila svoj projekt

Projekt Športske gimnazije Zagreb „Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“ jedan je od deset projekata, jedini s područja grada Zagreba, prihvaćen za financiranje na natječaju za male financijske potpore „Učeničke akcije protiv klimatskih promjena“.

Svečanom predstavljanju projekta „Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“, održanom 7. veljače 2020. godine u Športskoj gimnaziji, nazočili su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba i Međunarodne komisije za sliv rijeke Save (Savska komisija).

Ravnatelj Športske gimnazije Stipe Perišić i projektni tim predstavili su ciljeve, aktivnosti i planirane rezultate projekta. Nositelj projekta je Športska gimnazija Zagreb, a partner na projektu Brodsko-ekološko društvo (BED). Trajanje projekta je od 5. veljače do 30. lipnja 2020. godine. Tijekom provedbe projekta planiraju se brojne aktivnosti poput predstavljanja projekta povodom Međunarodnog dana močvarnih staništa, predavanja i radionice na temu klimatskih promjena (zaštita okoliša i bioraznolikost), obilježavanja Dana voda, u suradnji sa sektorom upravljanja vodama, sektorom zaštite prirode i udrugama civilnog društva, zatim terenska nastava  „Rijeka Sava – dio europske ekološke mreže i potencijali za održivi razvoj“, anketiranje ciljnih skupina, izrada medijskih promidžbenih sadržaja i poruka zagovaranja te obilježavanje Dana rijeke Save (javna kampanja, javna tribina i predstavljanje rezultata projekta).

U sklopu predstavljanja Projekta, obilježen je i Međunarodni dan vlažnih (močvarnih) staništa prezentacijom učenika prvog razreda Olivera Bikića i postavom prigodnog panoa.

Predstavnik Sektora za prirodu Ministarstva zaštite okoliša Neven Trenc istaknuo je važnost i vrijednost rijeke Save. Viša stručna suradnica Ivana Matišić iz Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba pohvalila je aktivnosti projekta te istaknula pozitivan primjer Športske gimnazije u uključivanje u učeničke akcije. Zamjenik sekretara za zaštitu voda i vodnog ekosistema Savske komisije Samo Grošelj upoznao je učenike Športske gimnazije i uzvanike s radom Savske komisije i  Parlamentom mladih sliva rijeke Save te pozvao na suradnju.

„Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba“ dio je šireg projekta „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.” kroz koji Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA potiču škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Učenici Športske gimnazije - mladi sportaši, uz sportske uspjehe, važan su ambasador naše domovine i na području očuvanja okoliša, prirodne baštine i zdravog života.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući klimatskim promjenama Beograd dobio prve palme

Beogradska komunalna tvrtka JKP „Zelenilo-Beograd“ je u srijedu 23. rujna ispred paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Кalemegdanu posadila šest palmi. To su prve palme posađene na javnoj zelenoj površini srpskog glavnog grada, a upravo ta činjenica izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama.

Promatranje ptica na Svjetski dan močvarnih staništa

Povodom Svjetskog dana močvara, koji ove godine u fokus stavlja očuvanje bioraznolikosti, Udruga Biom organizira promatranje ptica koje će u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu“ voditi Branislav Oblučar.

Očuvane močvare ključne za opstanak prirode i ljudi

WWF Adrija povodom Svjetskog dana močvara, koji se obilježava 2. veljače, skreće pozornost na važnost očuvanja i obnove močvara, ali i drugih vlažnih staništa poput rijeka, jezera, tresetišta, iznimno važnih staništa za prirodu i ljude.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER