Petek: „Zagreb više nema vremena za čekanje“

Novi Klub nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba vodit će Renato Petek

Na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj skupštini Grada Zagreba predstavljen je Novi Klub nezavisnih gradskih zastupnika u sastavu Marijana Sumpor, Tihomir Milovac, Marko Torjanac i Renato Petek.

„Udružili smo snage u Klub nezavisnih zastupnika radi efikasnijeg i snažnijeg djelovanja jer dijelimo iste stavove oko štetnog i neodgovornog načina vladanja Milana Bandića, o čemu svjedočimo svakodnevno. Djelovanje kroz Klub nam omogućuje jednostavnije komuniciranje i učinkovitije predstavljanje prijedloga te rješenja za odgovorno upravljanje gradom, unutar i izvan Skupštine, za dobrobit svih građanki i građana.“ – istaknuo je Renato Petek, predsjednik kluba tijekom predstavljanja. Ujedno je dodao da je članstvo programski i svjetonazorski blisko, a na političkom spektru pozicionirani su od centra nalijevo.

Zajednička područja interesa članova Kluba su odgovorno i održivo upravljanje gradom, transparentna i ekonomski opravdana financijska politika, iskoristivost EU fondova, potencijali te potreba definiranja i sustavnog provođenja temeljnih politika koje osnažuju razvoj demokratske, moderne i urbane sredine s naglaskom na kulturu, socijalne politike i zaštitu ljudskih prava.

  • Na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj skupštini Grada Zagreba predstavljen je Novi Klub nezavisnih gradskih zastupnika u sastavu Marko Torjanac, Renato Petek, Marijana Sumpor i Tihomir Milovac.

Marijana Sumpor je naglasila da je nužno mijenjati način upravljanja Zagrebom te potaknuti veće sudjelovanje građana kroz nove modele njihova organiziranja u vidu lokalnih akcijskih grupa u gradskim četvrtima. Istaknula je važnost sprječavanja zloupotrebe izvršne vlasti, bolje pozicioniranje Grada Zagreba u europskom okruženju, kao i sustavno praćenje i evaluaciju djelovanja javnih tijela.

„Grad treba decentralizirati. Time će građani imati važniju ulogu u strateškom razvoju grada, za što je nužna modernizacija načina pružanja javnih usluga.“ – zaključila je Sumpor.

Tihomir Milovac je izdvojio nužnost fokusa u financiranju programa ustanova u kulturi kao i kapitalnih ulaganja u nove te infrastrukturno održavanje postojećih ustanova s posebno pažnjom na projektu Zajedničkih čuvaonica za sve zagrebačke muzeje.

„Važno je poboljšati modele upravljanja Centrima za kulturu kroz javno privatno partnerstvo, uz veću uključenost građana te poticati bržu prenamjenu napuštene industrijske arhitekture u korist kulturnih i društvenih sadržaja.“ – izjavio je Milovac te dodao da će se zalagati da se javnom gradskom prostoru pristupi s pažnjom, kao jednom od najvrjednijih segmenta urbaniteta, naslijeđenog ili onog kojeg danas formiramo.

Marko Torjanac iz područja kulturne politike ističe brigu o javnim kulturnim institucijama, njihovom zakonskom funkcioniranju i infrastrukturi.

„Zalažem se za poticanje nesmetanog razvoja neovisne kulture i kulturnog poduzetništva kao jedinog segmenta u području kulture koji ima mogućnost rasta te zapošljavanja i samozapošljavanja što poglavito mladim umjetnicima, i svi drugim djelatnicima omogućuju bavljenje svojim poslom.“ – izjavio je Torjanac.

Povezivanje kulture s obrazovanjem, turizmom i poduzetništvom te uvođenje profesionalnih evaluacija i poštivanje kriterija u svim segmentima kulture uz ukazivanje i sprječavanje instrumentalizacije kulture u političke svrhe smatra Torjanac iznimno važnim.

„Zaštita nacionalnih manjina i ljudska prava ostvaruju se i adekvatnim reagiranjem na devijacije prisutne u našem gradu kao i sprječavanjem instrumentalizacije manjina u političke svrhe. Za međugradsku i međunarodnu suradnju Grada Zagreba tražit ću donošenje strateški osmišljenih i razrađenih planova kako bi se ostvarili ciljevi Grada Zagreba u Hrvatskoj, kao i Europi.“ – istaknuo je Torjanac.

  • Novi Klub nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba vodit će Renato Petek.

„Zagreb više nema vremena za čekanje“, naglasio je Renato Petek te dodao kako „građani zaslužuju brza, moderna i ekonomski održiva rješenja za probleme koji ih svakodnevno muče, od prometa do gospodarenja otpadom. Zagreb mora posvetiti posebnu pažnju ugroženim skupinama, ali i pažljivo osmisliti konkretne mjere socijalne politike te one za osobe s invaliditetom, uz odgovorno praćenje istih kroz sustav evaluacije.“

„Stoga pozivamo na suradnju nezavisne zastupnike, vijećnike, stručnjake, inicijative i pojedince koji žele ojačati oporbenu političku grupaciju nezavisnih kako bi građankama i građanima Zagreba osigurali efikasna rješenja za ključne gradske probleme te odgovorno upravljanje gradom i dosljednu borbu protiv korupcije.“ – zaključio je Petek pozivajući na suradnju sve koji žele Zagrebu ponuditi bolju budućnost.

Rezultati rada Kluba bit će vidljivi već na predstojećim sjednicama kada će članovi izlagati svoje prijedloge rješenja nagomilanih gradskih problema.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bandić pokrenuo ustavnu tužbu zbog GUP-a

Gostujući u programu radija Yammat FM, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je danas pokretanje ustavne tužbe zbog GUP-a, kao i datum njegove nove javne rasprave.

Panel diskusija: Privatizacija gradova ili ekocid na vodi?!

Muzej suvremene umjetnosti Beograd (MSUB) poziva vas na panel diskusiju pod nazivom „Privatizacija gradova ili ekocid na vodi?!“ u okviru projekta „Efekt pregleda” koja će se na platformi Zoom održati u četvrtak 21. siječnja 2021. od 18-19:20 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER