Varaždin: Natjecanje kućanstava u razvrstavanju otpada

Smanjenjem otpada koji se svakodnevno proizvodi možemo smanjiti njegov štetan utjecaj i postići velike uštede

Grad Varaždin s ciljem upoznavanja građana s postignutim ciljevima i ostvarenim rezultatima u području gospodarenja otpadom provodi projekt PROMO ili punim nazivom „PRavilnim primjerOM učimo zaštititi okOliš“.

U skladu sa sloganom projekta „NEMA VIŠE KANTICE ZA SVE“, na području grada Varaždina provodi se natjecanje kućanstava u razvrstavanju otpada. Kućanstva koja su u drugoj polovici 2019. godine proizvela najmanje miješanog komunalnog otpada i time najviše doprinijela uspješnom razvrstavanju otpada, za nagradu će dobiti poklon u obliku kišobrana s logotipom projekta PROMO, a obavijest o načinu preuzimanja nagrade biti će dostavljena uz mjesečni račun za odvoz otpada za siječanj 2020. godine.

Za sudjelovanje u natjecanju nije potrebna prijava jer će temeljem službenih podataka o količini predanog otpada nagradu dobiti najboljih 2.500 kućanstava u obiteljskim kućama i najboljih 2.500 kućanstava u višestambenim zgradama na području grada Varaždina. Dodatnu nagradu u obliku kišobrana dobit će i 150 apsolutno najboljih kućanstava koja su tijekom cijele 2019. godine predala najmanju količinu miješanog komunalnog otpada u odnosu na sva kućanstava koja su korisnici usluga odvoza otpada.

Osim na području grada Varaždina, nagrade u obliku kišobrana dobit će i najbolja kućanstva na preostalom području projekta PROMO i to u općinama Mali Bukovec, Sveti Đurđ, Vidovec, Veliki Bukovec kao i u gradovima Varaždinske Toplice i Vodice.

Grad Varaždin se na ovaj način želi zahvaliti građanima koji su primarnom selekcijom na kućnom pragu uložili najviše vlastitog truda i bitno doprinijeli rezultatima cijelog sustava gospodarenja otpadom. Smanjenjem otpada koji se svakodnevno proizvodi možemo smanjiti njegov štetan utjecaj i postići velike uštede, naglašavaju u varaždinskoj gradskoj upravi.

Projekt „PRavilnim primjerOM učimo zaštititi okOliš – PROMO“ sufinancira Europska unija sredstvima Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna kuna od čega se 1,02 mil. kuna sufinancira sredstvima EU-a. Razdoblje provedbe projekta je od 9. srpnja 2018. do 9. ožujka 2020. godine.

Grad Varaždin / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

Odvajamo li otpad uzalud?

Na fotografijama objavljenim u Facebook grupi „Zakaj volim Špansko“ vidljivo je da se u isti kamion prazni kontejner s papirom i – nesumnjivo, kontejner s miješanim otpadom, javlja Novi list.

Ulice Vječnog grada pune smeća, strahuje se od širenja zaraze

Nakon požara na odlagalištima, Rim se guši u tonama smeća na gradskim ulicama. Ovo nije prva, a vjerojatno ni posljednja kriza otpada u Vječnom gradu, no ovog je ljeta dosegla tako visoku razinu da je rimski zbor liječnika izdao upozorenje, a tužitelj pokrenuo istragu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER