„Noć ideja“ u Rijeci

Zanimljivo događanje u Europskoj prijestolnici kulture

Pridružite se raspravi o urbanoj bioraznolikosti i promatranju ptica uživo ili pratite događanje online! Bioraznolikost i očuvanje prirode rijetko su u našim mislima povezani s gradovima. No, neke biljne i životinjske vrste uspijevaju živjeti u urbanim područjima, a širenje tih oblika života znatno doprinosi boljoj kvaliteti zraka i vode i regulaciji temperature u našim gradovima.

„Noć ideja“ (La nuit des idées) je inicijativa Francuskog instituta koja svake godine poziva sva mjesta kulture i znanja na pet kontinenata na zajedničko slavljenje slobodne razmjene ideja predlažući rasprave oko zajedničke teme. Ovogodišnja tema je „Biti živ“ (« Être vivant »), a poziva na promišljanje o pitanjima ekoloških ravnoteža i odnosa čovjeka prema svijetu.

 

Što znamo o urbanoj bioraznolikosti koja nas okružuje? Kako arhitekti i urbanisti mogu promovirati prirodu i bioraznolikost u urbanom razvoju? Koju ulogu mogu igrati građani u smislu promicanja i zaštite urbane bioraznolikosti? Koje su dobre prakse vođene u Francuskoj i Hrvatskoj s ciljem promišljanja o gradu kao o mjestu u skladu s prirodom?

To su neka od pitanja o kojima će se raspravljati tijekom 5. izdanja „Noći ideja“ (La nuit des idées) u četvrtak 30. siječnja u 17.30 sati u Rijeci (RiHub, Ul. Ivana Grohovca 1/a). Otvorena svima, rasprava će se održati na engleskom jeziku i okupit će biologe, arhitekte i predstavnike francuskog i hrvatskog civilnog društva. Pridružite se raspravi uživo ili pratite događanje online. 

Svi koji žele moći će 31. siječnja od 9.30 do 11.00 sati sudjelovati u besplatnom vođenom promatranju ptica po Rijeci koje će voditi Iva Šoštarić iz Udruge Biom. Sastanak je ispred Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Sudjelovanje u promatranju ptica je potrebno potvrditi do 28.1. gospodinu Djuri Zifri na e-mail adresu djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr, a program možete pronaći u prilogu, na stranicama Francuskog instituta i stranicama Udruge Biom.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Promatranje ptica u Maksimiru

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju.

Promatranje živog svijeta oko nas: 22. veljače u Maksimiru

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje ljudi i prirode te ujedno predstavlja uspješan obrazovni alat kojim ljudima možemo približiti divlju prirodu.

Promatranje ptica u Botaničkom vrtu

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine 5. i 6. listopada. To je akcija BirdLife Partnera već 26 godina, a fokus je na migratornim pticama i njihovim staništima. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o potrebi zaštite ptica na područjima razmnožavanja, preleta, zaustavljanja te na njihovim zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER