Novi sustav financiranja udruga potrošača doveo je Hrvatsku na europsko dno!

Borzan oštro po ministru

Hrvatski ministar gospodarstva Darko Horvat danas je predstavljao prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta. Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan ga je prozvala za loše stanje potrošačkih prava u Hrvatskoj.

„Hrvatska je po potrošačkim pravima na samom dnu EU već nekoliko godina za redom. Razgovaramo o mehanizmu kolektivne tužbe, novim pravilima za nepoštene poslovne prakse, ali meni se čini da zaboravljate da bi nosioci tih mehanizama trebale biti udruge potrošača! Kako mislite da će to raditi u Hrvatskoj, gdje su se u zadnje tri godine ugasila Savjetovališta, niz udruga i centara za mirenje zbog nekvalitetnih natječaja koje provodite. O kvaliteti Vašeg rješenja za potrošače najviše govori činjenica da Vaše ministarstvo rješava upola manje pritužbi nego što su prije rješavala Savjetovališta. S kojim resursima bi se tako opustošene udruge trebale boriti protiv velikih tržišnih igrača?“, pitala je ministra Horvata Biljana Borzan.

Ministar Horvat je hrvatskoj europarlamentarki odgovorio da je djelomično u pravu. „Mi smo unatrag dvije godine uveli projektno financiranje u cilju edukacije i osvješćivanja potrošača. Udruge nisu limitirane, bitno je da ljudi koji rade vide da dobre ideje imaju izvore financiranja“, rekao je ministar Darko Horvat.

„Ministar kaže da sam ja djelomično u pravu, ja kažem da je on potpuno u krivu. Novi sustav i vrste natječaja koje provodi su dovele do gašenja udruga potrošača. Ako u razredu od 30 učenika 25 padne razred, jesu li krivi učenici ili učitelj? Građani koji imaju problem nailaze na zatvorena vrata. Nemojmo zaboraviti da su savjetovališna rješavala po 20 tisuća upita godišnje, i vratila građanima na desetke tisuća kuna u sporovima s trgovcima. Novi sustav ministra Horvata doveo je Hrvatsku na europsko dno po pravima potrošača!“, komentirala je Borzan.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Parlament želi potrošačima u Uniji osigurati „pravo na popravak”

Parlament želi povećati održivost jedinstvenog tržišta promicanjem ponovne upotrebe i popravaka proizvoda te suzbijanjem praksi koje skraćuju njihov vijek trajanja. Potrebne su nam sustavne promjene, od proizvodnje i javne nabave do oglašavanja i gospodarenja otpadom.

Hrvatski petnaestogodišnjaci se najviše opijaju u Europi

Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je pratilo ponašanje i konzumaciju alkohola među petnaestogodišnjacima u Europi u razdoblju 2002.-2014., pokazalo je zabrinjavajuće rezultate za Hrvatsku.

Od iduće godine trebat ćemo samo jedan punjač za sve male aparate

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je raspravljao o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje. Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je rekla da bi do standardizacije punjača moglo doći već iduće godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER