Aktualni podaci s automatskih postaja DHMZ-a

Prikazuju se izvorni nekontrolirani podaci. Zbog različitih utjecaja neke vrijednosti mogu odstupati od stvarnih.

Na mrežnim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) od petka možete pratiti aktualne podatke mjerenja s automatskih meteoroloških postaja.

Od petka 17. siječnja na mrežnim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) dostupni su aktualni podaci mjerenja s automatskih meteoroloških postaja. Za postaje su, ovisno o opremljenosti, dostupni podaci vjetra (smjer, brzina i maksimalna brzina), temperatura zraka i relativna vlažnost, akumulirana satna oborina te tlak zraka. Na nekim od postaja dodatno su dostupni podaci globalnog zračenja, a podaci su dostupni za period od 48 sati, tj. dva posljednja dana.

U DHMZ napominju kako je riječ o izravnim, nekontroliranim podacima što znači da nisu prošli sve potrebne stupnjeve kontrole. Slijedom navedenog, a uslijed različitih utjecaja neke vrijednosti mogu odstupati od stvarnih.

Podaci su dostupni pod temom Podaci, u rubrici Podaci u vremenu pod nazivom Automatske postaje ili na direktnoj poveznici.

DHMZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Brojimo svaku kap, svaka kap je važna!

„Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozivam sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan“, ističe se u poruci glavne ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda.

DHMZ objavio klimatsku ocjenu za lipanj 2019.

Analiza temperaturnih anomalija za lipanj 2019. godine pokazuje da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka nadmašila višegodišnji prosjek (1981. – 2010.) u rasponu od 2,0 °C (Komiža) do 4,7 °C (Parg i Zavižan), uz istovremeno odstupanje količine oborina od 3 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (0,9 mm) do 137 % tog prosjeka u Slavonskom Brodu (121,0 mm), objavio je DHMZ.

WMO: 2019. je druga najtoplija godina u povijesti mjerenja

Objedinjena analiza vodećih međunarodnih skupina podataka koju je provela Svjetska meteorološka organizacija pokazuje da je 2019. bila druga najtoplija godina u povijesti mjerenja. Prva najtoplija godina je 2016.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER