DHMZ u Istri postavio prvi mikrovalni radiometar

METMONIC - Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj

Mikrovalni radiometar mjeri molekularnu emisiju vodene pare i kisika u vertikalnom profilu atmosfere, a uređajem se prikupljaju pouzdani podaci po visini o relativnoj vlažnosti i temperaturi zraka, sve do vrha troposfere, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

U južnom dijelu Istre, na lokaciji Monte Kope u blizini Pule, postavljen je novi sofisticirani uređaj za praćenje vremenskih uvjeta i klime – mikrovalni radiometar. Uređaj je nabavljen i postavljen u sklopu Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC koji provodi DHMZ.

Mikrovalni radiometar mjeri molekularnu emisiju vodene pare i kisika u vertikalnom profilu atmosfere. Uređajem se prikupljaju pouzdani podaci po visini o relativnoj vlažnosti i temperaturi zraka, sve do vrha troposfere, a često se koristi uz radiosondažna mjerenja. Jedna od razlika između ova dva načina prikupljanja podataka je učestalost mjerenja. Radiosondažna mjerenja se najčešće obavljaju dva puta dnevno u intervalima svakih 12 sati (00 UTC i 12 UTC), dok mikrovalni radiometar mjeri kontinuirano. Time se omogućava neprekidno praćenje vertikalnog profila atmosfere i izvan termina radiosondažnih mjerenja.

Mikrovalnim radiometrom se mjeri energija okoliša emitirana na valnim duljinama od milimetara do centimetra (frekvencije 1–1000 GHz). Riječ je o iznimno osjetljivom prijemniku dizajniranom za mjerenje toplinskoga elektromagnetskog zračenja koje emitiraju atmosferski plinovi (vodena para i kisik). Obično je opremljen s više prijemnih kanala kako bi se dobio karakterističan spektar emisije atmosfere. Mikrovalni radiometri koriste se u raznim okolišnim i inženjerskim primjenama, uključujući prognozu vremena, praćenje klime, radioastronomiju i studije širenja radiovalova.

Kako se ističe u priopćenju DHMZ-a, ukupna procijenjena vrijednost projekta METMONIC je 343.914.506,50 kuna (45.251.908,75 eura), od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

DHMZ / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

DHMZ: Najsuvremeniji meteorološki radar instaliran i u Istri

Nakon Debeljaka kod Zadra i u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar zahvaljujući strukturnom projektu METMONIC kojeg provodi Državni hidrometeorološki zavod. Meteorološkim radarom dodatno će se povećati kvaliteta praćenja opasnih meteoroloških pojava na sjevernom Jadranu, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

DHMZ počeo s instalacijom prvog od tri planirana meteorološka radara na Jadranu

U ponedjeljak je u Debeljaku u Općini Sukošan kod Zadra počela instalacija prvog od tri suvremena C-band Doppler meteorološka radara kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima čime će se povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER