Preko 200 bečkih solarnih elektrana zelenom energijom opskrbljuje 14.000 kućanstava

Korištenjem solarne tehnologije u austrijskoj metropoli smanjuje se emisija CO2 za 11.000 tona godišnje

Austrijska metropola prepoznala je važnost sunčeve energije koja se pokazala kao najprikladniji obnovljivi izvor energije za gradove. Stoga Beč neprestano ulaže u gradnju fotonaponskih postrojenja i poboljšanje njihove snage.

Gradsko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie 2019. je godine postavilo jednak broj fotonaponskih postrojenja koliko u proteklih deset godina zajedno. Danas je tamo u pogonu preko 200 solarnih elektrana koje proizvode zelenu energiju dovoljnu za opskrbu 14.000 kućanstava, izjavio je Michael Strebl, predsjednik uprave tvrtke Wien Energie.

Snaga instaliranih postrojenja koja je početkom 2019. iznosila 17 megavata do kraja je godine gotovo udvostručena, a njihova površina od oko 500.000 četvornih metara ekvivalentna je površini 70 nogometnih igrališta. Uz pomoć ovakvih elektrana Beč proizvodi oko 35 gigavatsati energije godišnje i smanjuje emisiju CO2 za 11.000 tona.

  • Foto © PID Felicitas Matern

2019. godine postalo je jasno da se solarna tehnologija razvija te da ju je moguće bolje prilagoditi različitim uvjetima. Na stanici Ottakring bečkog metroa linije U3 instalirani su posebni tankoslojni solarni paneli, a na krovu poznatog bečkog akvarija „Haus des Meeres” prvi su puta postavljeni dvostrani fotonaponski moduli koji se za proizvodnju električne energije koriste neizravnim sunčevim zračenjem.

Bečko energetsko poduzeće stavlja poseban naglasak na širenje i poboljšanje mreže fotonaponskih postrojenja u gradu. 2020. godine namjerava instalirati nova postrojenja snage 20 do 25 megavata, a cilj do 2030. jest postići snagu od 600 megavata čime bi se moglo opskrbiti 250.000 kućanstava ili dva grada veličine Graza i Linza.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Sljedećeg tjedna otvara se najveća bečka solarna elektrana

U utorak 29. listopada počinje s radom najveća bečka solarna elektrana i to na krovu trgovačkog centra Donauzentrum kao još jedan važan poticaj za zaštitu klime i daljnji razvoj obnovljivih izvora energije u austrijskom glavnom gradu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER