Krčka energetska tranzicija među najboljim primjerima EU dobre prakse

Otok Krk uvršten među 10 najboljih primjera dobre prakse energetske učinkovitosti u Europi!

Tajništvo za čistu energiju EU otoka (Clean Energy for EU Islands Secretariat) uvrstilo je otok Krk među 10 najboljih primjera europske dobre prakse vezane za energetsku učinkovitost i pametne otoke/regije. Među 10 najboljih, osim našeg Krka, uvršteni su nizozemski Ameland, irski Aranski otoci, portugalski Azori, škotski Isle of Gigha, švedski Gotland, španjolska Menorca, talijanska Pantelleria, danski Samsø i grčki Tilos.

U dokumentu EU islands in the energy transition - A catalogue of good practices navodi se da otoci diljem EU-a već više od 20 godina predvode pionirsku energetsku tranziciju te ostalim otočnim i kopnenim zajednicama danas pružaju impresivan niz nadahnjujućih projekata.

Neki su otoci uspjeli razviti svoje znanje tijekom proteklih desetljeća, dok drugi tek započinju svoje procese. Kako bi se tim otocima pomoglo u razvoju i stjecanju znanja, Tajništvo za čistu energiju EU otoka odabralo je nekoliko nadahnjujućih primjera dobre prakse.

Unatoč njihovim zajedničkim značajkama, otoci EU-a uvelike variraju kada su u pitanju elektroenergetske mreže, geografske specifičnosti, lokalno stanovništvo, turizam i drugi aspekti, koji zajedno utječu na stabilnost energetske mreže i izazove stvaranja energetskih planova.

Novi paket Čiste energije za sve građane stavlja u sam srž energetske tranzicije, što je posebno zanimljivo otočnim zajednicama te im omogućuje da sudbinu uzmu u svoje ruke i sa svim relevantnim dionicima djeluju na ubrzanju procesa tranzicije.

Za otok Krk se u dokumentu, između ostaloga, navodi da je 2012. objavio svoju strategiju „Otok s nultom stopom emisije CO2“ s ciljem da postane prvi ugljično neutralan i energetski samodostatan otok na Mediteranu. Također, otok Krk je priredio studiju za razvoj vjetrenjača i integraciju solarnih elektrana, a primjenom LED tehnologija smanjena je potrošnja električne energije s 1,02 mil. kWh u 2010. godini na 734.864 kWh u 2018. godini. Kako promet uzrokuje 53 % emisija ugljikovog dioksida, na otoku Krku je instalirano 12 punjača za 24 električna vozila i 8 punjača za 80 e-bicikala kao dijela sustav dijeljenja bicikala. Na otoku Krku od 2012. godine djeluje i energetska zadruga, a nedavno su osnovane dvije tvrtke za upravljanje energetskom tranzicijom: Otok Krk Energija d.o.o. koja će koordinirati proces prijenosa energije te Smart Island Krk d.o.o. koja će se usredotočiti na pametne procese i digitalizaciju otočkih aktivnosti. Otok Krk Energija razvila je solarnu elektranu snage 5 MW, nudeći suvlasništvo lokalnom stanovništvu i tvrtkama.

Također, navodi se kako su lokalne vlasti 2018. godine usvojile ažuriranu inačicu vlastite „Strategije razvoja nulte emisije CO2“ kao poticaj za integrirani i održivi razvoj otoka. Provodi se dugoročni socio-ekonomsko razvojni plan otoka, s posebnim naglaskom na uštede energije povećanjem energetske učinkovitosti i udjela obnovljivih izvora energije (vjetra, sunca i bioplina). Strategija u sljedećih dvadeset godina predviđa instalaciju fotonaponskih sustava na krovovima snage oko 36,8 MWp, fotonaponske sustave na tlu snage 4 MWp te vjetroelektrana snage 25,2 MW, kao i bioplinska postrojenja snage 250 KWel.

Investicija u vrijednosti od 89,65 milijuna eura trebala bi Krk učiniti energetski neovisnim otokom. Također, navodi se kako se na Krku planira osnovati edukacijski centar koji će pružati informacije o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, zgradama, prijevozu, uštedama vode i odvodnji te će služiti kao nacionalni hub energetske tranzicije.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

 

>>> Pročitajte još >>> Čista energija za europske otoke

VEZANE VIJESTI

Zatvara se najstarija francuska nuklearka

Zatvaranje nuklearnog postrojenja u Fessenheimu, koje je u svojoj predsjedničkoj kampanji obećao još bivši predsjednik Francuske Republike François Hollande, počelo je u subotu 22. veljače uspješnim gašenjem prvog od dva nuklearna reaktora. Protivnici nuklearne energije pozdravljaju završetak rada stare nuklearke smještene na sjeveroistoku Francuske, neposredno uz granicu s Njemačkom, dok za pristalice atoma njeno gašenje predstavlja tek lošu političku odluku.

Čista energija za europske otoke

Šest europskih otoka objavilo je u srijedu strategije tranzicije na čistu energiju, čineći tako velik korak prema dekarbonizaciji svojih energetskih sustava s jakim naglaskom na angažman građana.

Zelena tranzicija danskog otoka Samsø prava je priča o uspjehu

Mali danski otok Samsø u potpunosti napušta fosilna goriva ostvarivanjem ambicioznih ciljeva korištenja energije iz obnovljivih izvora, a lokalnom stanovništvu pritom osigurava sudjelovanje u odlučivanju, upravljanju i vlasništvu.

EU rekorderi u čistoj energiji

Manje od polovice, točnije 11 od 28 država članica Europske unije već su postigle ili su blizu postizanja ciljeva obnovljive energije za 2020. godinu što pokazuju najnoviji podaci Eurostata. EU je na putu ispunjenja cilja udjela čiste energije unatoč postupnom usporavanju stope korištenja obnovljivih izvora energije, a pojedine zemlje članice EU-a će se tijekom ove godine trebati potruditi kako bi dosegle svoj zadani cilj za 2020. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER