Zagreb: ocjena, potrebe i prijedlozi za osobe s invaliditetom

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

U Zagrebu živi čak 86.300 osoba s invaliditetom ili oko 11 % ukupnog stanovništva, a Grad Zagreb nije učinio dovoljno kako bi postao grad koji osigurava sve što im je potrebno, tvrdi Renato Petek.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj živi 511.281 osoba s invaliditetom koje čine oko 12,4 % ukupnog stanovništva (stanje na dan 03.05.2019.). Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 248.389 (49 %), je u dobnoj skupini 65+, dok je 217.578 (42 %) osoba u radno aktivnoj dobi od 20-64 godina. No, invaliditet je prisutan i u dječjoj dobi, od 0-19 godina, i to u udjelu od 9 %. Najveći broj osoba s invaliditetom živi na području Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije, i to gotovo trećina (oko 27 %) ukupnog broja osoba s invaliditetom u RH.

U Zagrebu živi čak 86.300 osoba s invaliditetom ili oko 11 % ukupnog stanovništva, a Grad Zagreb nije učinio dovoljno kako bi postao grad koji osigurava sve što im je potrebno, tvrdi zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez).

„Neriješen je javni prijevoz, tramvaji i autobusi, specijalizirani prijevoz ZET-a grca u problemima, taxi prijevoz ne funkcionira, brojne su još zapreke u kretanju i snalaženju, a nerjetko postoji i neprilagođenost prilaza objektima. Ovo su samo neke od situacija s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom u zagrebačkom prometu i na ulicama“, navodi Petek.

Renato Petek će stoga u utorak, 3. prosinca, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, održati konferenciju za medije na južnom ulazu u Pothodnik, a pridružit će mu se Hrvoje Antonio Belamarić, osoba s invaliditetom i Siniša Kekić, vlasnik tvrtke za turistička putovanja osoba s invaliditetom.

Okupljenima će govoriti o prijevozu, mobilnosti i pristupačnosti osobama s invaliditetom, dati ocjenu stanja u gradu Zagrebu te istaknuti potrebe i prijedloge. Ukoliko to dozvoli vrijeme, prikazat će i put kretanja osoba s invaliditetom javnom površinom te ulazak u javni gradski prijevoz.

„Zalažem se da osobama s invaliditetom osiguramo sva prava i mogućnosti uključivanja u aktivnosti svakodnevnog življenja, kako bismo stvorili mogućnosti i osigurali pomagala za njihov samostalan život. Time bismo prestali o njima 'brinuti' na način da ih svrstavamo isključivo u područje socijalne skrbi“, izjavio je Renato Petek.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Renovacijski val“ EU za dizala koja znače spas starijima i slabopokretnima

Europska komisija objavila je dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom „Renovacijski val“. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi potaknuti građevinski sektor, učiniti zgrade energetski učinkovitijim, zelenijima i pristupačnijima za građane s poteškoćama u kretanju.

Zagreb nije grad jednakih mogućnosti za sve osobe s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba Renato Petek, Hrvoje Antonio Belamarić, osoba s invaliditetom i Siniša Kekić, vlasnik tvrtke za turistička putovanja osoba s invaliditetom, održali su u utorak konferenciju za medije na temu prijevoza, mobilnosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Zagrebu.

U Beču počeo najveći europski open air festival

„Zajedno smo Beč“ slogan je 36. Donauinselfesta koji se održava od 21. do 23. lipnja u Beču. Najveći europski open air festival i ove će godine privući preko 2 milijuna posjetitelja koje očekuje bogat glazbeni, zabavni i sportski program. Posebna pozornost pridaje se zaštiti okoliša, kao i osobama s invaliditetom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER