Novi komercijani pristup smanjenju visokih koncentracija CO2 u zraku

Uklanjanje i pohranjivanje ugljika iz okoliša

Koncentracije ugljikovog dioksida u atmosferi veće su no ikada, no švicarska tvrtka Climeworks razvila je sustav izravnog prikupljanja CO2 iz zraka koji bi mogao pomoći u smanjenju njegovih visokih koncentracija.

Istraživanja su pokazala kako razine ugljikovog dioksida u zraku milijunima godina nisu bile toliko visoke kao što su danas.

Skladištenje ugljika iz zraka

Kraljevski institut za međunarodne poslove u Londonu (Chatham House), objavio je studiju u kojoj navodi da se do 2030. godine moraju pronaći načini za uklanjanje i pohranjivanje ugljika iz okoliša.  

Istovremeno, tim švicarskih znanstvenika nedaleko od Züricha radi na razvijanju komercijalnog pristupa smanjenju CO2. Pristup se temelji na prikupljanju CO2 iz zraka pomoću 18 ventilatora veličine perilica za rublje, postavljenih na vrh krova reciklažnog centra. Unutar ventilatora smješteni su kemijski obloženi filtri koji apsorbiraju CO2.

U roku od nekoliko sati, filteri postaju zasićeni apsorbiranim CO2. Potom se, koristeći otpadnu toplinu iz reciklažnog postrojenja, zagrijavaju na temperaturu od 100°C pri čemu dolazi do izdvajanja čistog CO2.

Ovakav sustav prikupljanja naziva se direct-air capture system (DAC) ili sustav izravnog izdvajanja ugljikovog dioksida, a razvila ga je švicarska tvrtka Climeworks koja tako godišnje prikupi i do 900 tona CO2 koji zatim prodaje velikim staklenicima za poboljšanje rasta povrća.

Prodaja prikupljenog CO2

„Po prvi put imamo komercijalnu prodaju prikupljenog CO2“, izjavio je Jan Wurzbacher, suosnivač Climeworksa. „Prikupljanje CO2 nije besplatno i ovakav sustav mora prerasti u posao.“

Krajnji cilj je uklanjanje CO2 iz atmosfere, ali neprekidno obavljanje navedenog procesa bez ikakvih prihoda nije moguće. Zbog toga Climeworks prodaje prikupljeni plin po cijeni od 600 USD po toni. Trenutno je cijena još uvijek vrlo visoka, ali u tvrtki se nadaju kako će se uslijed povećanja proizvodnje unutar dvije do tri godine znatno smanjiti i to na iznos od 100 USD po toni.

Climeworks je s ugljikovim dioksidom već opskrbljivao Audi za potrebe razvoja proizvodnje e-dizela, tekućeg goriva koji nastaje sintezom vode s CO2. Uz prodajnu cijenu CO2 u visini od 100 USD po toni, u Climeworksu procjenjuju kako bi cijena litre e-dizela izosila svega 25 centi.

Kako bismo smanjili visoke razine CO2 u zraku, potrebno je objediniti sve različite pristupe koji utječu na njegovo smanjenje, a pritom bi sustav izravnog hvatanja ugljikovog dioksida mogao odigrati ključnu ulogu.

VEZANE VIJESTI

Švicarci prekrivanjem ledenjaka nastoje ublažiti njihovo otapanje

Globalno zatopljenje zadnjih je par godina uzelo maha, a posljedice njegovog djelovanja itekako su vidljive, posebice na otapanje ledenjaka diljem svijeta. Stoga, svakog ljeta u posljednjih osam godina, stanovnici švicarskih Alpi prekrivaju ledenjake bijelim platnenim prekrivačima u nadi da će to smanjiti njihovo topljenje.

 

Proizvodnja goriva iz emisija CO2 pomoću MIT membrane

Membrana koju su razvili istraživači s Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa može izolirati ugljikov monoksid iz ugljikovog dioksida, čime se štetne emisije stakleničkih plinova prevode u korisna alternativna goriva.

Reforma ETS-a, sustava trgovine emisijama stakleničkih plinova

Sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS od eng. Emissions trading system) Europske unije temeljni je alat za smanjenje industrijskih emisija. Europski parlament raspravljao je 5. veljače i glasovao 6. veljače o prijedlogu za reformu ETS-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER