Beograd dobiva mrežu pametnih klupa

„Smart Bench“ klupe su razvijene u suradnji sa startup tvrtkom „Strawberry energy”

Kako se navodi na stranicama Grada Beograda, glavni grad Srbije će nakon Londona biti prvi grad koji će dobiti mrežu pametnih klupa „Smart Bench“ razvijenih u suradnji sa srpskom startup tvrtkom „Strawberry energy”.

Ove se pametne klupe napajaju obnovljivom energijom putem solarnih panela te građanima omogućuju punjenje baterija na mobilnim uređajima i korištenje besplatnog pristupa internetu. Također, zahvaljujući ugrađenim senzorima koji prikupljaju podatke iz neposredne okoline, „Smart Bench“ klupe građanima pružaju podatke o temperaturi i vlažnosti zraka, kao i o atmosferskom tlaku i razini buke.

Postavljanjem pametnih klupa beogradska gradska uprava nastoji pratiti razvoj tehnologija i održivih rješenja kojima se podiže kvaliteta života te građanima olakšava obavljanje svakodnevnih obveza. Njihovo se postavljanje planira u različitim dijelovima grada čime će se stvoriti jedinstvena mrežna infrastruktura za informiranje i povezivanje građana te ugodniji boravak na javnim površinama.

Prije tri godine u Londonu je u suradnji sa srpskom startup tvrtkom „Strawberry energy” instalirana mreža od 40 pametnih klupa koje su do sada imale preko pola milijuna korisnika. Tvrtku je 2011. godine pokrenuo Miloš Milisavljević koji je tada još bio student na Sveučilištu u Beogradu. Prvi proizvod tvrtke bila je pametna klupa nazvana „The Strawberry Tree“, koja je također koristila solarnu energiju i služila za napajanje mobilnih uređaja te besplatno korištenje bežične mreže, a tijekom prvih 40 dana korištena je više od 10 tisuća puta. „Smart Bench“ je novi proizvod koji je kompaktniji pa se bolje uklapa u javne prostore, a uz to je i cjenovno povoljniji.

Osim toga, pametne klupe ujedno služe kao prostor za oglašavanje, ali i za distribuciju digitalnog sadržaja putem besplatne Wi-Fi mreže za građane. Uz potporu partnera ovog beogradskog projekta – Erste Banke i tvrtke Schneider Electric Srbija, mreža pametnih klupa koristi se besplatno.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

SunCrafter uređaj za dezinfekciju ruku na solarnu energiju

Na hackathonu koji je podržala Europska svemirska agencija (ESA), pojavila se ideja ponovne uporabe iskorištenog solarnog panela i to za dezinfekciju ruku. Ideja je odabrana kao najbolja, a berlinski startup SunCrafter sada radi na ubrzanom usavršavanju rješenja kako bi njihov uređaj pomogao pri suzbijanju širenja virusa COVID-19.

Dvije Steore postavljene u Đakovu

Nakon Slavonskog Broda i u Đakovu su postavljene pametne klupe. Dvije klupe Steora postavljane su na Trgu J. J. Strossmayera, a njihova je vrijednost 55.825,00 kuna

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER