U Vrgorcu predstavljen projekt SolarCity

U prezentacijskoj dvorani Poduzetničkog centra u Vrgorcu predstavljen je projekt SolarCity – fotonaponski sustav za napjanje vodoopskrbnih postrojenja.

U Vrgorcu je u utorak 29. listopada prezentirana studija ugradnje fotonaponskog sustava na vodoopskrbni sustav grada, a postavljanje solara na sve vodoopskrbne objekte vrijedno je 8.075.177,50 kuna.

Prema predstavljenoj studiji, solarna energija bi zamijenila korištenje električne energije čiji je godišnji trošak za napajanje dvadesetak vodoopskrbnih objekata s više od 50 električnih crpki u 2018. godini iznosio više od 1.800.000,00 kn.

Realizacijom ovog projekta ostvarile bi se značajne uštede, a povrat uloženih sredstava može se očekivati za oko devet godina bez potpora ili subvencija, dok se u slučaju potpore od 40 posto vrijeme povrata ulaganja bitno skraćuje i iznosi oko pet godina.

Nakon prezentacije potpisan je ugovor o uslugama izrade Koncepcijskog rješenja vodoopskrbe na uslužnom području kojim upravlja Komunalno d.o.o. Vrgorac, s izradom detaljnog hidrauličkog matematičkog modela sadašnjeg i budućeg stanja razvoja i predstudijom izvodljivosti. Vrijednost ugovora 1.400.000,00 kn.

Grad Vrgorac / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Indija na putu prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti

Ministarstvo novih i obnovljivih izvora energije u Indiji odabralo je okružje Anantapura u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh kao mjesto gradnje najvećeg hibridnog solarno-vjetro sustava na svijetu. Kreće li Indija korištenjem čiste energije i niskih emisija ugljika na put prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER