U Vrgorcu predstavljen projekt SolarCity

U prezentacijskoj dvorani Poduzetničkog centra u Vrgorcu predstavljen je projekt SolarCity – fotonaponski sustav za napjanje vodoopskrbnih postrojenja.

U Vrgorcu je u utorak 29. listopada prezentirana studija ugradnje fotonaponskog sustava na vodoopskrbni sustav grada, a postavljanje solara na sve vodoopskrbne objekte vrijedno je 8.075.177,50 kuna.

Prema predstavljenoj studiji, solarna energija bi zamijenila korištenje električne energije čiji je godišnji trošak za napajanje dvadesetak vodoopskrbnih objekata s više od 50 električnih crpki u 2018. godini iznosio više od 1.800.000,00 kn.

Realizacijom ovog projekta ostvarile bi se značajne uštede, a povrat uloženih sredstava može se očekivati za oko devet godina bez potpora ili subvencija, dok se u slučaju potpore od 40 posto vrijeme povrata ulaganja bitno skraćuje i iznosi oko pet godina.

Nakon prezentacije potpisan je ugovor o uslugama izrade Koncepcijskog rješenja vodoopskrbe na uslužnom području kojim upravlja Komunalno d.o.o. Vrgorac, s izradom detaljnog hidrauličkog matematičkog modela sadašnjeg i budućeg stanja razvoja i predstudijom izvodljivosti. Vrijednost ugovora 1.400.000,00 kn.

Grad Vrgorac / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Indija na putu prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti

Ministarstvo novih i obnovljivih izvora energije u Indiji odabralo je okružje Anantapura u indijskoj saveznoj državi Andhra Pradesh kao mjesto gradnje najvećeg hibridnog solarno-vjetro sustava na svijetu. Kreće li Indija korištenjem čiste energije i niskih emisija ugljika na put prema boljoj, „zelenijoj“ budućnosti?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER