Klimatske promjene u Europi: Brojke i činjenice

Saznajte više o klimatskim promjenama u Europi: utjecaju na regije, najvećim zagađivačima i smanjenju stakleničkih plinova.

Klimatske promjene globalno su pitanje, ali kakve su posljedice za Europu? Europski parlament objavio je podatke o uzrocima, posljedicama i evoluciji problema.

Najveći zagađivači

Europska je unija treća po redu nakon Kine i SAD-a po količini emisija stakleničkih plinova. Slijede je Indija, Rusija i Japan (podaci za 2015.). Unutar EU-a, po emisijama su 2017. godine prednjačile Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Poljska i Španjolska. Sektor energetike odgovoran je za 80,7 posto emisija u EU-u, poljoprivreda za 8,72 posto, industrija za 7,82 posto, a upravljanje otpadom za 2,75 posto.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova u EU-u

2008. godine cilj EU-a bio je smanjiti emisije za 20 posto u odnosu na razine iz 1990. EU je ipak na dobrom putu što potvrđuje i podatak da je u 2015. godini količina emisija smanjena za 22 posto u odnosu na razine iz 1990.

Cilj iz 2014. bio je smanjenje emisija za 40 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990., no Europska agencija za zaštitu okoliša izvijestila je kako na osnovu rezultata iz 2017. godine taj cilj ipak neće biti postignut te se procjenjuje smanjenje od 30 posto. Više podataka možete pronaći ovdje.

Više informacija:

 

Europski parlament / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Više novca za klimu!

VEZANE VIJESTI

Smanjenje emisija ugljičnih plinova

Europska unija poduzima mjere kako bi ostvarila smanjenje emisija ugljičnih plinova u različitim sektorima

Izglasan prijedlog EU klimatskog zakona, cilj je smanjenje emisija na 60% do 2030.

Članovi Europskog parlamenta u Odboru za zaštitu okoliša glasali su da EU i sve države članice pojedinačno moraju postati klimatski neutralne do 2050. godine te pozvali na ambiciozniji cilj smanjenja emisija do 2030. godine. U petak 11. rujna Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta usvojio je njihovo izvješće o Europskom klimatskom zakonu sa 46 glasova za, 18 protiv i 17 suzdržanih.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER