Biciklisti ponovno zauzeli zagrebačke ulice

Prosvjedna vožnja gradom pod nazivom „Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi“ započela je ispred muzeja Mimara

Više od 600 biciklista ponovno je ukazalo na sustavno zanemarivanje problematike biciklističkog prometa te i dalje katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj. Prosvjedu su se u znak podrške pridružili i roditelji s djecom, romobilisti i skejteri te dostavljači na biciklima.

 

„Grad Zagreb se hvali kilometrima pofarbanih biciklističkih staza, a u stvarnosti niti jedna biciklistička staza u gradu nije propisno izvedena! Niti jedna! To nije slučajno. To je sustavno zanemarivanje i diskriminacija ovog oblika prijevoza.” - izjavila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, kojem je glavna svrha povezati biciklističku infrastrukturu u smislenu i sigurnu mrežu, stupio je na snagu još 2016. godine, a rok za prilagodbu istekao je u proljeće ove godine. U Sindikatu biciklista smatraju kako su se napravili samo djelomični kozmetički pomaci, ali ništa po pitanju sigurnosti, kvalitete i povezanosti. Na prosvjedu su pročitali i svoje zahtjeve koje su uputili Ministarstvu prometa, Gradu Zagrebu i Ministarstvu unutarnjih poslova. Kao najvažnije istaknuli su zahtjev prema MUP-u da sankcioniraju gradove zbog izgradnje opasne, nepropisne i ilegalne infrastrukture te zbog neprilagodbe navedenom Pravilniku.

„Sankcionirajte i vozače automobila za prekršaje privremenog zaustavljanja na biciklističkim trakama i stazama te za oduzimanje prednosti biciklistima. Krenite pojačanao nadzirati ponašanje vozača motornih vozila prema ostalim sudionicima u prometu”, zaključila je Tena Šarić te je pozvala i bicikliste na obzirnu vožnju.

Sve zahtjeve uputit će dopisom nadležnim i prozvanim institucijama u nadi da će se na biciklistički promet početi gledati ravnopravno i u skladu sa zakonima i Pravilnikom.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Sindikat biciklista poziva na prosvjed

„Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi?“ pitanje je kojim Udruga Sindikat biciklista poziva građane na prosvjed ove nedjelje 27. listopada u 15 sati s okupljanjem ispred Muzeja Mimara, i to zbog sustavnog zanemarivanja problematike biciklističkog prometa i katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj.

Prijedlog mjera udruge „Sindikat biciklista“

Aktualna kriza izazvana pandemijom koronavirusa i zahtjev za ograničenjem kontakata značajno su promijenili načine kretanja građana. S obzirom na to da se promet osobnim automobilima naglo smanjio, a javni prijevoz je u cijeloj Hrvatskoj privremeno obustavljen, osim za esencijalne radnike s posebnim propusnicama, sve više ljudi vozi bicikle, romobile i pješači. Istovremeno, među onima koji su odlučili koristiti automobil kao prijevozno sredstvo, pojedini vozači često gube osjećaj za brzinu na praznim i širokim cestama.

 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER